Navad (90)
Abia întors dintr-o scurtă călătorie la Teheran, am redescoperit dragostea iranienilor pentru fotbal. Deși luptele sunt sportul național iranian, fotbalul este induscutabil cel mai îndrăgit. La meciurile naționalei de fotbal, jocurile echipelor de club în diferite competiții internaționale sau meciurile importante din campionatul intern, stadioanele sunt neîncăpătoare. Imensul stadion Azadi de lângă Teheran, cu o sută de mii de locuri este neîncăpător la jucurile marilor rivale Perspolis Tehran și Esteghlal Tehran. Aceste două cluburi (ambele aparținând statului), roșii cei de la Perspolis și albaștri cei de la Esteghlal, sunt eternele rivale ale campionatului intern de fotbal iranian și joacă amândouă meciurile de acasă pe stadionul Azadi. Legat de fotbal, iranienii (din capitală sau din provincie, fără deosebire) se împart în două categorii: roșii sau albaștri.
Cum s-a întâmplat să fiu lunea trecută la Teheran, sigur că nu puteam rata vizionarea emisiunii Navad (în traducere fiind 90), cu referire directă la durata standard a unui meci de fotbal. Această emisiune se transmite pe programul 3 al televiziunii iraniene săptămânal lunea seara de pe la ora 22:30 până pe la ora 1 noaptea și este cel mai important loc de analiză al fotbalului iranian. Deși România are acum mai multe canale de sport, observ cu regret ca fotbalului românesc îi lipsește o emisiune despre fotbal care să analizeze acest sport. Practic Navad nu se poate compara cu nimic din viața sportivă a României, este mult prea sus față de mizeriile fotbalului românesc. Este vorba de seriozitatea sportivă iraniană care lipsește cu totul în România.
Emisiunea Navad se difuzează de 14 ani de zile, am urmărit această emisiune pe timpul anilor petrecuți în Iran. Este imposibil să fii iubitor al fotbalului și să nu te uiți la Navad. Navad este lider al pieții emisiunilor sportive, statisticile arătând că în mod obișnuit aproximativ 20 de milioane de iranieni urmăresc acest program și ajung mai obosiți la muncă marțea dimineață.
Realizatorul și gazda emisiunii este Adel Ferdowsipur, unul dintre cei mai iubiți iranieni în viață. Prin corectitudinea și curajul cu care abordează problemele fotbalului iranian (de multe ori criticând statul pentru carențele arătate în sprijinirea fotbalului și sportului în general) Ferdowsipur și-a câștigat un loc de cinste în inimile iranienilor. Dezbaterile găzduite și modelate de el au îmbunătățit enorm calitatea fotbalului iranian.
Chiar îmi amintesc de o emisiune de acum 3 ani (emisiune difuzată pe 6 iunie 2011) când au fost invitați în platoul de filmare doi parlamentari iranieni și s-a discutat chestiunea transferului unor echipe de fotbal între orașe. Parlamentarul Seyed Ahmad Lotfi Ashtiani al provinciei Arak a spus: ”Noi nu avem echipă în divizia națională și vom transfera una. Oamenii provinciei vor echipă în divizia națională, eu sunt reprezentantul lor și voi transfera o echipă la Arak.” Al doilea parlamentar (parlamentar de Sari), Ali Asqar Yousefnejad, a combătut acest punct de vedere, dar Ferdowsipur a ieșit la rampă și a făcut o seară mare. Discuția a luat notă politică, spiritele s-au încins. Peste 3 milioane de telespectatori au trimis mesaje telefonice de dezaprobare a transferurilor echipelor de fotbal între orașe. Ferdowsipur a atacat direct și dur politica sportivă a regimului președintelui Ahmadinejad de transfer a echipelor de fotbal. Într-o vizită făcută în provincia Arak, președintele Ahmadinejad promisese că echipa Naft va fi transferată în Arak. Pentru o săptămână Ferdowsipur a fost cel mai iubit iranian al tuturor timpurilor. Vorbele lui i-au uns pe suflet pe toți iranienii, mai puțin locuitorii provinciei Arak. Le citez aici pentru cititorii care cunosc persana: ”. آقاجون دست از سر فوتبال بردارید”, ” به خدا که این عدالت نیست، کجاش عدالته؟ اگر قرار است عدالت اجرا شود چرا تیم به اراک منتقل شود چرا به ساری نرود چرا به زاهدان نرود...؟ امیدوارم تصمیمسازان مملکت که خیلیهاشون ورزشی نیستند و ربطی به فدراسیون فوتبال ندارند. حتی به سازمان تربیت بدنی هم ندارند، یه کم به نظر مردم اهمیت بدهند”. Traducerea în limba română este următoarea: ”Domnilor politicieni, nu vă mai amestecați în fotbal. Mă jur pe Dumnezeu că este incorect ceea ce faceți, asta e corectitudine? Dacă vorbim de corectitudine, de ce să transferăm echipa la Arak, de ce nu la Sari sau la Zahedan? Sper ca oamenii politici, dintre care majoritatea nici nu se pricep la sport, să nu se mai amestece în treburile federației naționale de fotbal. Nu au nici o treabă, nici cu fotbalul și nici cu sportul în general. Sper să mai asculte și de dorințele poporului.”
La două zile, pe 8 iunie 2011 într-o ședință de guvern, înfrânt și umilit, președintele Ahmadinejad a acceptat anularea transferurilor echipelor de fotbal. Numai cu această emisiune, aportul lui Ferdowsipur la îmbunătățirea fotbalului iranian a fost enorm, ca să nu mai amintim de activitatea lui în cei 14 ani de când face emisiunea Navad.
În prima parte din emisiune este invitat un fotbalist, antrenor, arbitru sau membru în conducerea vreunui club (de mai multe ori au fost chiar doi invitați) cu care sunt discutate ultimele probleme din fotbal. Lunea trecută a fost invitat antrenorul echipei Fulad, echipă aflată în fruntea clasamentului primei ligi iraniene de fotbal. În emisiune a fost invitat printr-o transmisiune videlo în direct și Carlos Queiroz, antrenorul portughez al naționalei de fotbal a țării, aflat în cantonament cu echipa în Africa de Sud. Queiroz s-a plâns de lipsa de sprijin din partea autorităților și cluburilor iraniene care nu i-au pus la dispoziție jucătorii selecționați pentru națională și care a mers în Africa de Sud numai cu 11 jucători, fără căpitanul naționalei. El a criticat și firma care sponsorizează echipa națională de fotbal pentru că le-a pus la dispoziție doar două seturi de echipament sportiv pentru toată perioada cantonamentului din Africa de Sud.
Fiecare emisiune Navad aduce telespectatorilor și o întrebare, la care pot răspunde prin mesaje telefonice, iar zece dintre respondenți primesc premii. Întrebarea ediției trecute a fost: ”Credeți că naționala Iranului va trece de faza grupelor la turneul final Brazilia 1014?” Până la sfârșitul emisiunii aproape 3 milioane de telespectatori au răspuns la întrebare, aproximativ 65% răspunzând pozitiv. Am răspuns și eu la numărul de sms 200090 tot ”DA”, deși recunosc că în grupă cu Bosnia, Nigeria și Argentina, naționala Iranului va avea viață grea.
În a doua parte a emisiunii au fost invitat cei doi arbitri pe care Iranul îi trimite la turneul final Brazilia 2014. Ei au vorbit în principal despre greutățile lor, despre salariile mici și despre nevoia cumpărării de căști pentru comunicarea pe parcursul jocului între arbitri din prima ligă a fotbalului iranian. Au fost analizate și jocurile ultimei etape de fotbal, greșelile arbitrilor și condițiile necesare îmbunătățirii arbitrajului.
Mi se închideau ochii de somn când s-a terminat emisiunea, dar trebuia să o văd. Mi se făcuse tare dor de emisiune, de glumele și înțepăturile subtile ale lui Ferdowsipur și de felul lui în care spune ”خیلی خیلی ممنون (foarte foarte mulțumesc)”. În cele trei ore de emisiune m-am pus iar la zi cu situația fotbalului iranian într-un mod extrem de plăcut.
نود نام برنامه تلویزیونی زندهای است که دوشنبه شب هر هفته از شبکه ۳ سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش میشود. بنیانگذار، مجری و تهیه کنندهٔ این برنامه عادل فردوسی پور و موضوع آن فوتبال ایران است.
Fotografie făcută de mine domnului Adel Ferdowsipur lunea trecută, 28 aprilie 2014. Sursă citate: http://fa.wikipedia.org/wiki/%DB%B9%DB%B0_(%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87_%D8%AA%D9%84%D9%88%DB%8C%D8%B2%DB%8C%D9%88%D9%86%DB%8C)