La Teheran tocmai s-a încheiat a noua ediție a Concursului Internațional de Robotică, ediție la care au participat echipele trecute de fazele calificărilor. Peste 2 000 de studenți din 22 de țări au participat la concursurile de robotică găzduite de capitala iraniană. Domnul Morteza Mousakhani, secretarul ecestei ediții a concursurilor, a declarat în cuvântul de deschidere: ”În cei zece ani care au trecut de când organizăm aceste concursuri am făcut multe progrese și mă mândresc să spun că medaliile cîștigate în competițiile internaționale ne-au adus la nivelul necesar pentru a organiza competiții de robotică la Teheran.” Profesori universitari de la universități de prestigiu din lume, inclusiv Universitățile Amsterdamului și Stanford, au participat la concursuri și au declarat că aceste competiții s-au desfășurat la standarde internaționale.
Concursurile au avut mai ulte secțiuni de participare, cea mai populară fiind cea de fotbal. Pe un covor verde cu dimensiunile de 6 metri lungime și 3 metri lățime, cele cinci echipe participante (trei germane, una olandeză și una iraniană) au încercat să ducă mingea roșie în poarta adversarilor pe timpul celor două reprize ale jocului, de 10 minute fiecare. Roboții jucătorii au 60 de centimetrii înălțime iar pe timpul jocului comunică numai între ei, fiind complet detașați de oameni.
Novin Sharhoudi, un student în vârstă de 20 de ani de la Qasvin Azad University a declarat: ”Roboții sunt complet autonomi, nu avem nici un control asupra lor pe parcursul jocului, își iau singuri deciziile.” Spre deosebire de fotbalul profesionist, unde banii cumpără cei mai buni jucători, echipele pot cumpăr numai piese pe care trebuie apoi să le asanbleze singure. Principalul producător de asemenea echipamente este compania franceză Aldebaran Robotics. Sharhoudi a continuat: ”Procesăm materialele și datele pentru a îmbunătăți locomoția, percepția infrastructurii și comportamentul”.
Fiecare robot jucător este echipat cu două camere de luat vederi, una în frunte și una în bărbie, pentru a vedea mingea și pentru a comunica cu coechipierii. Echipa iraniană participantă (Mechatronics Research Laboratories - MRL) a reușit să câștige concursurile, în ciuda sancțiunilor economice impuse Iranului de Occident. Sharhoudi a declarat referitor la acest subiect: ”Noi nu avem acces la toate îmbunătățirile, nu putem cumpăra unii roboți. Echipa noastră nici nu este din Teheran, nu putem repara roboții care se strică pe parcursul competiției.”
Jonas Mende din echipa HTWK din Leipzig a cerut oprirea jocului când roboții săi s-au ciocnit între ei și apoi cu adversarii. Domnia sa a fost impresionat de îmbunătățirile aduse roboților de echipa iraniană: ”Iranul a făcut mari progrese de anul trecut. Acum suntem la același nivel și este principalul nostru oponent.” În competiția internațională anterioară desfășurată în Germania, iranienii de la MRL ocupaseră locul al treilea după echipele din Bremen și Leipzig.
Patrick de Kok de la echipa olandeză a declarat: ”Iranienii au dezvoltat o serie de capabilități ce pot fi folosite și în alte domenii. Găsirea mingii nu este necesară doar la fotbal, pot fi găsite anumite ținte în timpul misiunilor de salvare.”
Comitetul Național Iranian RoboCup a fost înființat în anul 2006 cu scopul principal de a promova robotica și cercetarea inteligenței artificiale. Acest comitet este organizatorul Concursurilor Internaționale de Robotică de la Teheran, precum și a altor evenimente de domeniu, pentru a facilita întâlnirea cercetătorilor iranieni și străini din domeniu.
__________________________________________________________________________________
Articol și fotografie preluate din sursele:
http://www.presstv.ir/detail/2014/04/13/358389/iran-9th-intl-robocup-competition-ends/
http://www.islamicinvitationturkey.com/2014/04/16/iran-triumphs-in-footballs-robocup/