Despre covoarele persane
În anii petrecuți în Iran am văzut multe covoare persane lucrate manual, unele dintre ele atât de frumoase și de gingașe încât nimeni nu calcă pe ele, sunt înrămate și agățate pe perete ca tablourile. Când intri într-un asemenea magazin de covoare manuale, găsești niște minunății greu de exprimat în cuvinte. De la un metru poți jura că este o fotografie, atât de fină este lucrătura. Cu ochii cât cepele mai întrebam câteodată vânzătorii de prețuri, de modele, de timpul necesar terminării unui asemenea covor. Sunt covoare țesute și cu 80 de noduri pe centimetru patrat, mai fine ca goblenurile de perete! În mod clar, un covor care costă câteva mii de euro este un produs de lux, dar să le privești în magazin nu te costă nimic. Pentru ochiul meu de necunoscător, cele mai frumoase sunt cele în care modelul este un peisaj și în care covorul are inserții de mătase. De asemenea, îmi plac teribil covoarele care au drept modele vreo scenă din poveștile și legendele populare persane: vreo luptă, vânătoare, scenă sentimentală... Imaginea articolului este un asemenea covor țesut manual și transformat în tablou, iar modelul este inspirat de o pictură a maestrului Mahmoud Farshchian. Rămâi fără cuvinte în fața unui asemenea tablou.
În mod obișnuit principalul material de lucru este lâna de pe ceafa oilor, dar pe anumite modele se fac inserții de mătase naturală, dând o culoare mult mai vie și se subliniază astfel anumite trăsături ale modelului.
Acelora dintre dumneavoastră care ajungeți să vizitați Iranul, vă recomand călduros să vedeți cel puțin un asemenea magazin. Parcă veți intra într-o poveste cu zâne și feți frumoși. De vizitat este și Muzeul de Covoare din Teheran, având locația foarte accesibilă, lângă frumosul Parc Lale din chiar centrul capitalei iraniene. Dacă nu intenționați să mergeți în Iran în viitorul apropiat, citiți cartea scrisă de Anita Amirrezvani și tradusă în limba română cu titlul ”Sângele florilor”, care descrie viața țesătorilor de covoare din Iranul secolului 17.
Dar să trecem la date statistice. În ciuda sancțiunilor economice impuse Teheranului și a crizei economice mondiale, Iranul este în continuare liderul țărilor exportatoare de covoare persane lucrate manual.
Domnul Hamid Karegar, directorul Centrului Național pentru Covoare al Iranului, a declarat sâmbătă 7 martie 2015 că Iranul a exportat între martie 2013 și martie 2014 covoare persane lucrate manual în valoare totală de 314 milioane de dolari. Cu această sumă, Iranul se află în fruntea țărilor exportatoare de covoare persane, urmat fiind de India și Pakistan. China, dintr-un rival pe piața de producția a ajuns unul dintre principalii cumpărători de covoare persane iraniene. Piața de desfacere a covoarelor iraniene cuprinde 80 de țări din întreaga lume.
Domnia sa a continuat spunând că în primele zece luni, începând cu martie 2014, exporturile iraniene de covoare au crescut cu zece procente la cifra de vânzări și cu 32 de procente la cantitate. Karegar a apreciat că anul curent în mod clar Iranul va avea o cifră de afaceri mai mare în comparație cu anul trecut, chiar dacă în ultimii ani de zile a pierdut piața din Statele Unite ale Americii (unde exporta un sfert din producție) din cauza sancțiunilor internaționale. Criza mondială de asemenea a cauzat o scădere a dezvoltării exporturilor, dar efectele ei au lovit și concurența, nu numai Iranul.
Covoarele persane sunt căutate pe piața internațională pentru modelele delicate și buna calitate a țesăturii. Iranul exportă 45 din producția proprie în Asia, 43 de procente în Europa iar restul de procente sunt împărțite. Recent, Iranul a găsit o serie de clienți importanți pentru covoarele persane manuale pe care le produce în Africa de Sud, Rusia, Brazilia, China și Indonezia. În prezent cel puțin 2,3 milioane de iranieni sunt țesători manuali de covoare. Ei produc anual aproximativ cinci milioane de metri pătrați de covoare, cantitate din care 80 de procente merge spre export.
Rânduri inspirate dintr-un articol aflat la adresa: http://www.presstv.ir/Detail/2015/03/07/400704/Iran-still-worlds-top-carpet-exporter
Sursa fotografiei: http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://persianrug.co.za/wp-content/themes/shopperpress/thumbs/Bazaar-Tabriz-Picture-Carpet.bmp&imgrefurl=http://www.persianrug.co.za/category/picture-rugs/famous-carpet-paintings&h=429&w=630&tbnid=lXuirpu2NOqZiM:&zoom=1&docid=oqpmFIx85s-vDM&hl=ro&ei=wAlLVe_REsKsUfajgYgP&tbm=isch&ved=0CCEQMygEMAQ