Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Despre covoarele persane

În anii petrecuți în Iran am văzut multe covoare persane lucrate manual, unele dintre ele atât de frumoase și de gingașe încât nimeni nu calcă pe ele, sunt înrămate și agățate pe perete ca tablourile. Când intri într-un asemenea magazin de covoare manuale, găsești niște minunății greu de exprimat în cuvinte. De la un metru poți jura că este o fotografie, atât de fină este lucrătura. Cu ochii cât cepele mai întrebam câteodată vânzătorii de prețuri, de modele, de timpul necesar terminării unui asemenea covor. Sunt covoare țesute și cu 80 de noduri pe centimetru patrat, mai fine ca goblenurile de perete! În mod clar, un covor care costă câteva mii de euro este un produs de lux, dar să le privești în magazin nu te costă nimic. Pentru ochiul meu de necunoscător, cele mai frumoase sunt cele în care modelul este un peisaj și în care covorul are inserții de mătase. De asemenea, îmi plac teribil covoarele care au drept modele vreo scenă din poveștile și legendele populare persane: vreo luptă, vânătoare, scenă sentimentală... Imaginea articolului este un asemenea covor țesut manual și transformat în tablou, iar modelul este inspirat de o pictură a maestrului Mahmoud Farshchian. Rămâi fără cuvinte în fața unui asemenea tablou.

Citeşte mai departe: Despre covoarele persane

În mod obișnuit principalul material de lucru este lâna de pe ceafa oilor, dar pe anumite modele se fac inserții de mătase naturală, dând o culoare mult mai vie și se subliniază astfel anumite trăsături ale modelului. 

Acelora dintre dumneavoastră care ajungeți să vizitați Iranul, vă recomand călduros să vedeți cel puțin un asemenea magazin. Parcă veți intra într-o poveste cu zâne și feți frumoși. De vizitat este și Muzeul de Covoare din Teheran, având locația foarte accesibilă, lângă frumosul Parc Lale din chiar centrul capitalei iraniene. Dacă nu intenționați să mergeți în Iran în viitorul apropiat, citiți cartea scrisă de Anita Amirrezvani și tradusă în limba română cu titlul ”Sângele florilor”, care descrie viața țesătorilor de covoare din Iranul secolului 17.

Dar să trecem la date statistice. În ciuda sancțiunilor economice impuse Teheranului și a crizei economice mondiale, Iranul este în continuare liderul țărilor exportatoare de covoare persane lucrate manual.

Domnul Hamid Karegar, directorul Centrului Național pentru Covoare al Iranului, a declarat sâmbătă 7 martie 2015 că Iranul a exportat între martie 2013 și martie 2014 covoare persane lucrate manual în valoare totală de 314 milioane de dolari. Cu această sumă, Iranul se află în fruntea țărilor exportatoare de covoare persane, urmat fiind de India și Pakistan. China, dintr-un rival pe piața de producția a ajuns unul dintre principalii cumpărători de covoare persane iraniene. Piața de desfacere a covoarelor iraniene cuprinde 80 de țări din întreaga lume.

Domnia sa a continuat spunând că în primele zece luni, începând cu martie 2014, exporturile iraniene de covoare au crescut cu zece procente la cifra de vânzări și cu 32 de procente la cantitate. Karegar a apreciat că anul curent în mod clar Iranul va avea o cifră de afaceri mai mare în comparație cu anul trecut, chiar dacă în ultimii ani de zile a pierdut piața din Statele Unite ale Americii (unde exporta un sfert din producție) din cauza sancțiunilor internaționale. Criza mondială de asemenea a cauzat o scădere a dezvoltării exporturilor, dar efectele ei au lovit și concurența, nu numai Iranul.

Covoarele persane sunt căutate pe piața internațională pentru modelele delicate și buna calitate a țesăturii. Iranul exportă 45 din producția proprie în Asia, 43 de procente în Europa iar restul de procente sunt împărțite. Recent, Iranul a găsit o serie de clienți importanți pentru covoarele persane manuale pe care le produce în Africa de Sud, Rusia, Brazilia, China și Indonezia. În prezent cel puțin 2,3 milioane de iranieni sunt țesători manuali de covoare. Ei produc anual aproximativ cinci milioane de metri pătrați de covoare, cantitate din care 80 de procente merge spre export. 

Rânduri inspirate dintr-un articol aflat la adresa: http://www.presstv.ir/Detail/2015/03/07/400704/Iran-still-worlds-top-carpet-exporter

Sursa fotografiei: http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://persianrug.co.za/wp-content/themes/shopperpress/thumbs/Bazaar-Tabriz-Picture-Carpet.bmp&imgrefurl=http://www.persianrug.co.za/category/picture-rugs/famous-carpet-paintings&h=429&w=630&tbnid=lXuirpu2NOqZiM:&zoom=1&docid=oqpmFIx85s-vDM&hl=ro&ei=wAlLVe_REsKsUfajgYgP&tbm=isch&ved=0CCEQMygEMAQ

 

1,2 milioane de barili/zi export

Odată cu ridicarea unora dintre sancțiunile economice impuse de către Occident, Iranul și-a mărit exporturile de țiței de la 700 000 barili/zi anul trecut la 1,2 milioane barili/zi în prezent. Mansour Moazzami, adjunct al ministrului petrolului iranian, a declarat vineri 18 aprilie 2014 că la momentul începutului mandatului președintelui Hassan Rouhani, în august 2013, Iranul exporta 700 000 barili/zi: ”Volumul exporturilor de țiței și gaz natural condensat s-a dublat, ajungând în prezent la 1,4 milioane barili/zi”.

 

Citeşte mai departe: 1,2 milioane de barili/zi export


Moazzami a adăugat că Iranul a câștigat 10 miliarde de dolari americani în plus până la sfârșitul anului iranian anterior (până la 20 martie 2014), bani care nu au fost prevăzuți în bugetul țării. Domnia sa a continuat spunând că producția de gaze naturale a Iranului va crește de la 80 la 100 milioane de metri cubi/zi în acest an calendaristic.
Agenția Internațională a Energiei (IEA) a raportat recent că exportul de țiței al Iranului în luna februarie 2014 a fost de 1,65 milioane de barili pe zi. Cifra este un record înregistrat după impunerea sancțiunilor economice de către Occident, în iunie 2012. Raportul din 11 aprilie 2014 al IEA arată că exporturile iraniene de țiței au crescut lunar cu 240 000 de barili/zi, o creștere permisă de acordul interimar între Iran și Occident.
Pe data de 9 aprilie 2014 secretarul general al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC)a anunțat că organizația intenționează să ofere echipament petrolier Iranului pentru creșterea producției. Abdalla el-Badri a declarat că OPEC așteaptă o creștere graduală a producției în Iran și Irak, dar și Libia și-ar putea crește producția de țiței într-o lună de zile până la un milion barili/zi.

__________________________________________________________________________________
Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului PressTV, Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2014/04/18/359108/iran-oil-exports-soar-to-12mn-bpd/
 

 

Europa vrea gaze naturale din Iran

Domnul Ebrahim Rahimpour, viceministru iranian de externe pe regiunea Asia – Pacific, a declarat luni 23 decembrie 2013 că Europa dorește să importe gaze naturale din Iran după rezolvarea dosarului nuclear iranian: ”Putem vinde gaze naturale Turciei sau Europei. După discuțiile nucleare, Europa este foarte doritoare să cumpere gaze naturale din Iran.”

 

Citeşte mai departe: Europa vrea gaze naturale din Iran


În luna noiembrie 2013 Iranul și G5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța + Germania) au semnat un acord referitor la programul nuclear iranian. Conform acestui acord valabil șase luni de zile, G5+1 au acceptat ridicarea câtorva dintre sancțiunile impuse Iranului în schimbul limitării programului nuclear iranian. Acordul împiedică impunerea de noi sancțiuni Iranului.
La începutul lunii decembrie 2013 Taner Yildiz, ministrul turc al energiei, a declarat că cinci țări europene plănuiesc să cumpere gaze naturale din Iran, gaze care vor fi transportate printr-o conductă ce va fi construită de regimul de la Teheran. Pe 26 noiembrie 2013 Ahmet Davutoglu, ministrul de externe turc, a declarat că Turcia este pregătită să devină un coridor al exportului gazelor naturale iraniene spre Europa. În luna octombrie 2013 ministrul Yildiz a declarat că Turcia va încerca să își sporească importurile de gaze naturale din Iran, în momentul de față aceste importuri sunt de 10 miliarde de metri cubi pe an. Domnia sa a continuat spunând că nevoile de energie ale Turciei s-au dublat în ultimii zece ani de zile și se vor dubla din nou în următorii zece ani de zile. Iranul este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Turciei, depășit fiind doar de Rusia. O parte importantă a importurilor turcești de gaze naturale iraniene este folosită pentru a genera electricitate.

__________________________________________________________________________________
Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului PressTV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/12/23/341511/europe-keen-on-buying-iranian-gas/
   

India și-a dublat importul de țiței iranian

Compania indiană Essar Oil și-a crescut gradual importurile de țiței după acordul dosarului nuclear iranian dintre Iran și G5+1 (SUA, Franța, Marea Britania, Rusia, China + Germania). Agenția Reuters afirmă că în luna decembrie 2013 Essar Oil a cumpărat 54 200 de barili zilnic din Iran în timp ce în ianuarie 2014 a ajuns la 141 900 de barili zilnic. Importurile indiene de țiței iranian au crescut an de an cu 31%, afirmă aceeași sursă. India este unul dintre cei mai mari importatori de energie din Asia și se bazează pe Republica Islamică Iran pentru parte din aceste importuri.

 

Citeşte mai departe: India și-a dublat importul de țiței iranian


La începutul anului 2012 SUA ȘI Uniunea Europeană au impus noi sancțiuni sectoarelor petrolier și financiar iraniene cu scopul de a împiedica alte țări ale lumii să cumpere țiței iranian și să lucreze cu Banca Centrală a Iranului. Pe 20 ianuarie 2014 Consiliul Uniunii Europene a suspendat o parte a acestor secțiuni conform acordului de la Geneva semnat între Iran și G5+1 în noiembrie 2013. Datorită acordului, exporturile de țiței iranian au crescut continuu în ultimele trei luni de zile. Agenția Internațională a Energiei (IEA) în raportul lunar din 21 ianuarie 2014 care arată că exporturile de petrol iranian în 2013 au crescut de la 50 000 la 1 150 000 barili pe zi.

__________________________________________________________________________________
Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului PressTV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2014/02/25/352202/essar-oil-ups-iran-crude-imports/
   

Suspendarea împrumutului gazoductului pakistanez

Iranul a suspendat împrumutul de 250 de milioane de dolari americani Pakistanului, bani destinați construirii unui gazoduct de transport a gazului natural din Republica Islamică Iran în țara vecină. Domnul Ali Majedi, consilier al ministrului iranian al petrolului a declarat sâmbătă 14 decembrie 2013: ”Am transmis oficialilor pakistanezi în ultimele discuții, că din cauza sancțiunilor internaționale, Iranul nu mai poate acorda finanțare pentru construirea de gazoducte în alte țări și oricum nu are nici o obligație în acest sens.” Domnia sa a continuat spunând că Iranul propune Pakistanului să caute asistență financiară la firme europene pentru a putea termina partea de gazoduct care îi revine: ”Domnul Bijan Zanganeh, ministrul iranian al petrolului a propus Islamabadului să caute ajutor la terțe părți pentru a grăbi terminarea proiectului de pe teritoriul Pakistanului”.

 

Citeşte mai departe: Suspendarea împrumutului gazoductului pakistanez


Oficialul iranian s-a plâns că Pakistanul a realizat foarte puțin din secțiunea care îi revine conform proiectului: ”Dacă astăzi se găsește un contractor și construcția începe tot astăzi, durează patru ani de zile completarea gazoductului”. Domnul Majeri a adăugat că dacă Pakistanul nu va importa gaz natural iranian prin acest gazoduct până la sfârșitul anului 2014, Iranul va cere compensații conform termenilor contractului. Contractul prevede că dacă Pakistanul nu va termina partea ce îi traversează teritoriul până la sfărșitul anului viitor, va trebui să plătească penalități zilnice Iranului de 1 milion de dolari americani până la finalizarea gazoductului.
Gazoductul are capacitatea de a transfera zilnic 21,5 milioane de metri cubi de gaze naturale iraniene Pakistanului. Gazoductul valorează mai multe miliarde de dolari americani și este destinat acoperirii nevoilor crescânde de energie ale Pakistanului, țară de 180 de milioane de locuitori care se confruntă cu grave lipsuri de energie.
Pe data de 29 ianuarie 2013 domnul Javad Owji, ministrul iranian al petrolului la vremea respectivă, a declarat că Teheranul va finanța și ajuta construirea celor 700 de kilometri de gazoduct de pe teritoriul Pakistanului cu un împrumut de 250 de milioane de dolari americani. În momentul de față Iranul deja a construit cei 900 de kilometri de gazoduct de pe teritoriul său și așteaptă acum terminarea segmentului pakistanez.

__________________________________________________________________________________
Articol preluat de pe pagina de internet a Canalului PressTV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/12/14/339984/iran-suspends-pakistan-pipeline-loan/
Sursă fotografie: http://www.presstv.ir/detail/2013/12/11/339437/iran-pakistan-to-set-new-ip-deadline/