Biroul reginei Marii Britanii Elizabeth a Doua a anunțat că diamantul cu numele ”Muntele Luminii (în limba persană KOOH E NOOR)” va fi înapoiat Iranului. În momentul de față acest diamant împodobește coroana reginei. Regina a explicat că va înapoia acest diamant Iranului pentru a fi din nou alături de perechea sa, diamantul ”Marea Luminii”, piatră prețioasă care se păstrează la Muzeul de Bijuterii al Iranului și este expusă publicului în tezaurul Băncii Naționale a Iranului.
Biroul reginei Elizabeth a Doua a anunțat că decizia de a înapoia diamantul Iranului este definitivă și că în viitorul apropiat diamantul va fi predat în cadrul unei festivități oficiale. Legat de motivele gestului reginei, biroul a spus că: ”Regina crede că prin acest gest simbolic se recuperează o parte dintre prejudiciile aduse poporului iranian de către politica Imperiului Britanic din ultimele secole.” Regina are însă și un alt motiv, după cum declară ea însăși: ”În afară de dorința mea de a compensa nedreptățile trecutului, am și un motiv personal care mă îndeamnă la acest gest. În anul 1961 împreună cu soțul meu prințul Filip am făcut o vizită de câteva zile în Iran, vizitând orașele istorice Șiraz și Isfahan. Am vizitat Persepolisul și Piața Harta Lumii din Isfahan, rămânând fascinată de bogăția și măreția istoriei Iranului. De atunci și până astăzi de fiecare dată când văd acest diamant scump simt că este drept ca acest împrumut să fie returnat poporului iranian.”
Anunțul făcut de biroul reginei Marii Britanii vine după ce și India a revendicat dreptul de proprietate asupra Muntelui Luminii. Mai mult decât atât, o serie de personalități indiene precum Mahatma Ghandi, au solicitat Marii Britanii să înapoieze Indiei diamantul. Premierul britanic David Cameron în cadrul vizitei efectuate în India la 21 februarie 2013 a dat un răspuns negative acestei cereri, considerând că ar fi ilogică returnarea diamantului.
Faimosul diamant Muntele Luminii a fost descoperit la o dată incertă într-o mină de lângă cetatea antică ”Golkonde” de lângă orașul Heidar Abad din provincia indiană Andhra Pradesh. A trecut prin proprietatea diversilor potentați locali, inclusiv Shah Jahan, cel care a construit Taj Mahalul. Regele iranian Nadir Shah a cucerit India în 1739, printre comorile de război cu care s-a întors acasă fiind și Muntele Luminii. Se consideră că regele persan este cel care a botezat cu acest nume diamantul. Nadir Shah a fost asasinat în 1747 și diamantul a trecut în posesia lui Ahmad Shah Durrani, unul dintre generalii regelui și viitor emir al Afganistanului. Un descendent al acestui emir a ajuns cu diamantul în India de unde în anul 1849 piatra intră în posesia britanicilor. Regina britanică Alexandra a fost prima care a folosit diamantul pentru a orna coroana imperială.
Înainte de decizia reginei Elizabeth a Doua de a înapoia diamantul Iranului, Muntele Luminii se păstra în Turnul Londrei, castelul istoric de pe malul Nordic al Tamisei.
Eu am văzut de mai multe ori ”Marea Luminii” la Muzeul Național de Bijuterii al Iranului, fiind unul dintre cele mai vizitate locuri pentru un turist străin în Iran. Sunt bucuros acum și abia aștept să îl revăd lângă perechea sa ”Muntele Lumii”, cele mai importante două diamante ale lumii. Iar vouă, celor care aveți drum prin Teheran, vă dau sfatul să vizitați neapărat acest muzeu, aflat la 100 de metri de ambasada Marii Britanii. Articole despre acest muzeu și amintiri ale mele găsiți chiar pe acest site.
__________________________________________________
Rânduri inspirate dintr-un articol publicat pe pagina de internet a Agenției de Știri a Direcției de Patrimoiu a Iranului. Fotografia provine din aceeași sursă. Adresă internet: http://chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=115501&Serv=3&SGr=22