Iranul este pe locul 15 în lume la cercetarea științifică
Directorul Centrului de Cercetare Științifică a Lumii Islamice (ISC), domnul Dr. Jaafar Kehrad, a declarat duminică 23 iunie 2013: ”Datorită activităților științifice ale cercetătorilor iranieni, în luna iunie 2013 Iranul a urcat de pe locul 16 pe locul 15 în lume”.
Domnia sa a continuat: ”Universitățile și centrele de cercetare iraniene au reușit rezultate remarcabile și au publicat articole științifice de cercetare recunoscute ISI și Scopus. Statisticile Scopus de acum o lună și jumătate arată că de la începutul anului 2013 și până pe 6 mai 2013 Iranul a realizat 11 703 articole științifice și și-a păstrat locul 16 în lume. Pentru aceeași perioadă statisticile ISI recunosc 6 442 de articole științifice și clasează Iranul pe locul 18 în lume la capitolul cercetării științifice. Până pe data de 26 mai 2013 a crescut și mai mult numărul articolelor științifice ale studenților și cercetătorilor iranieni publicate în reviste științifice importante.”
Directorul ISC a continuat: ”La data de 26 mai 2013 Iranul a ajuns să înregistreze la Scopus 14 228 articole științifice (o șesime din toate cercetările științifice ale lumii) și de pe locul 16 în lume a urcat pe 15. La aceeași dată ISI a recunoscut Iranului un număr de 7 834 de articole științifice și locul 19 dintre toate țările lumii.”
Legat de ultimele statistici, domnia sa a declarat: ”Ultimele statistici arată că în domeniul cercetării științifice de la începutul anului 2013 și până acum Iranul a înregistrat la Scopus 17 245 articole științifice (o șesime din toată cercetarea științifică a lumii) și a urcat de pe locul 16 pe 15 dintre toate țările lumii. Aceste rezultate fac cinste cercetătorilor iranieni și ne așteptăm ca noua conducere politică aleasă a țării să continue sprijinul acordat universităților și centrelor de cercetare în Iran pentru continuarea bunelor rezultate. Este clar faptul că universitățile și centrele de cercetare au nevoie de investiții importante. Creșterea cercetării științifice este proporțională cu valoarea investițiilor. Atunci când s-a acordat atenție bugetelor universităților și centrelor de cercetare științifică, cercetarea științifică și locul ocupat în acest domeniu de Iran în lume a crescut. Dovada cea mai clară este faptul că unele mari universități iraniene au intrat între primele 500 de universități ale lumii, așa cum au fost prezentate de clasificările Shanghai, Times, SQ și Scimago.”
Domnul Dr. Jaafar Kehrad a continuat: ”Statisticile ISI arată că de la începutul anului 2013 până în prezent Iranul a înregistrat 9 588 de articole științifice. Locul Iranului la capitolul cercetării științifice este imediat după Turcia, clasată pe poziția 19 în lume. Dar dacă vom compara poziția Iranului conform graficelor Scopus pentru aceeași perioadă, vom observa că Turcia a produs 14 730 articole științifice și se clasează pe locul 19, în spatele Iranului, Taiwanului, Elveției și Federației Ruse.”
Domnia sa a urmat: ”Atât ISI cât și Scopus, pentru perioada trecută de la începutul anului 2013, arată că țările SUA, China, Marea Britanie, Germania, Japonia și Franța ocupă în această ordine primele locuri în clasificări. Dintre țările în curs de dezvoltare doar India și Brazilia se află pe locurile 7 și 14 conform Scopus; iar conform ISI țările India, Brazilia și Turcia se află pe locurile 11, 14 și 19, toate înaintea Iranului.”
Domnul Dr. Jaafar Kehrad a continuat: ”Conform statisticilor Scopus și ISI multe dintre țările dezvoltate ale lumii și regimul de ocupație a Ierusalimului ocupă locuri în spatele Iranului. Conform statisticilor Scopus dintre primele 30 de state ale lumii, doar Malayezia ca țară islamică cu 8 524 se află pe locul 24, în afara Iranului și Turciei. ISI nu pune nici o țară islamică, în afara Iranului și Turciei, în topul primelor 30 de țări din lume la cercetare științifică.”
________________________________________________________________
Articol preluat de pe pagina de internet a Agenției Oficiale de Știri a Iranului (IRNA) din 23 iunie 2013. Sursă: http://www.irna.ir/html/1392/13920402/80709988.htm
În fotografie este poarta de intrare a Universității Tarbiat Modares din Teheran, universitate dragă mie, acolo unde mi-am continuat studiile în Republica Islamică Iran.
فعاليت گسترده دانشمندان ايراني از رتبه ۱۶ به جايگاه ۱۵ توليد علم جهان صعود پيدا كند.