Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Apariție ”Sufism și poezie mistică în Persia” de Viorel Olaru

coperta cartii Sufism și poezie mistică în Persia de Viorel OlaruLa începutul anului 2013 la Editura Herald a apărut cartea ”Sufism și poezie mistică în Persia” sub semnătura lui Viorel Olaru. Domnia sa a avut bunăvoința să ne trimită câteva exemplare spre a fi donate Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș. Îi mulțumim pentru acest gest frumos și în numele cititorilor argeșeni. Am regretat că nu am putut participa la lansarea volumului pe 7 martie 2013 la București.
Am citit cartea și am doar cuvinte de laudă pentru autor. Este impresionant efortul autorului în acest domeniu deosebit de dificil precum și bogata bibliografie parcursă. Lăudăm și capacitatea sistetizatoare a domnului Olaru care a reușit în 300 de pagini să prezinte câteva secole de istorie și capodopere ale literaturii persane. Autorul a înțeles corect legătura dintre evenimentele politice, religioase, evoluția poporului iranian și oglindirea lor în literatură și a prezentato deosebit de coerent cititorului. Apreciem grija cu care sunt riguros explicate, cuvinte, principii și idei total străine cititorului român.
În dorința de a îndrepta o mică scăpare, amintesc că Zaynab a fost fiica lui Ali (soră cu Hasan și Hossein) și nu fiica lui Muhammad, cum se specifică la pagina 76. Apoi, având în vedere spațiul geografic îndepărtat și numele orașelor destul de puțin cunoscute cititorului român, consider că ar fi deosebit de utile câteva hărți care să localizeze exact principalele orașe pomenite în text, orașe care poate astăzi au scăpătat sau și-au schimbat denumirea. 
Lăsând la o parte valoarea științifică a volumului, recomandăm această carte ca o necesitate pentru cultura generală a intelectualului român, cartea abordând elemente importante ale literaturii universale, religiei islamice, culturii orientale și identității iraniene. Cum spune autorul ”Cartea de față nu este altceva decât un mijloc prin care cititorul este îndemnat să-și întoarcă privirea către Răsărit, pentru că acolo zac neștiute sau uitate izvoare de înțelepciune, trăiri și învățături care îl fac pe cel ce le descoperă să nu-l mai intereseze doar exoticul și fabulosul oriental, ci să se apropie cu înțelegere de modul de viață al societăților și comunităților care continuă să supraviețuiască în spațiul considerat unanim a fi leagănul omenirii. De asemenea, e de dorit ca această carte să-l ajute pe cititor să perceapă mai bine evenimentele ce se petrec astăzi în această parte a lumii și să realizeze că este necesară o mai bună înțelegere, o mai înțeleaptă deschidre și toleranță față de lumea islamică în general și de Iran în particular.” Vă felicit pentru această valoroasă carte domnule Viorel Olaru.