Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Deschiderea sezonului de pescuit în Marea Caspică

Sezonul de pescuit în apele iraniene ale Mării Caspice durează între 12 octombrie și 9 aprilie, respectarea lui fiind unul dintre puținele lucruri stricte în Iran. La această situație s-a ajuns în ultimii ani de zile datorită dispariției marilor sturioni din Marea Caspică, dispariție cauzată de activitățile petroliere ale Azerbaijanului, de distrugerea habitatului natural (sturionii urcă în albiile fluviilor și râurilor pentru a își de pune icrele) și de braconajul nemilos al oamenilor. De menționat că nici frații lor, sturionii din Marea Neagră nu stau mai bine, fiind și ei în pericol de dispariție. În ciuda eforturilor statelor riverane de a salva acești pești străvechi de la dispariție, lăcomia umană se pare că a condamnat definitiv peștii gigantici. Remarcăm și cu această ocazie că Iranul este statul reveran al Mării Caspice care se implică cel mai mult în combaterea braconajului sturionilor.

 

Pescuit la Marea Caspica

În cazul în care pescuiți un sturion în apele iraniene, mergeți imediat cu el la una dintre agențiile de colectare a icrelor, unde peștele va fi desfăcut în prezența dumneavoastră și veți primi o sumă importantă de bani dacă se va dovedi că are icre. În europa un kilogram de icre negre costă câteva mii de euro, dar la agențiile din Iran veți primi aproximativ jumătate din acest preț. Rețineți că trebuie să mergeți cu peștele cât mai rapid la agenție, preferabil peștele să fie viu, pentru ca icrele să poată fi recoltate.

Așa că, dacă ajungeți la o partidă de pescuit pe Marea Caspică, vă doresc: fir întins! Știți acum ce sa faceți dacă prindeți un sturion. Mai frumos ar fi să fotografiați pentru poza de facebook peștele prins și să îl aruncați înapoi în apă, sunt și așa atât de mulți oameni săraci sau cruzi care îl vânează atât de aprig că parcă el ne amenință nouă viața și specia și nu invers.  

Pentru cei careînțeleg franceza recomand și filmul documentar de la adresa alăturată:

https://www.youtube.com/watch?v=ZotbIjNjP84

________________________________________________________________________

Sursă fotografie: http://www.chn.ir/NSite/FullStory/Photo/?Id=113011&Serv=5&SGr=35