Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Hotelierii iranieni scumpesc serviciile

Domnul Jamshid Hamze Zade, președintele Organizației Hotelierilor Iranului, a declarat pentru Agenția de Știri a Organizației Patrimoniului Iranului că hotelierii iranieni vor scumpi serviciile cu până la 20%. Cităm din declarația domnului Hamze Zade: ”Aveți în vedere că încă din 2013 noi trebuia să scumpim serviciile, dar am venit în întâmpinarea dorințelor clienților și am scumpit serviciile abia pe data de 5 aprilie 2014, acoperind astfel perioada vacanței de Anul Nou 1393 (care se termină la această dată) cu prețuri mai mici. După această dată și până în momentul de față nu a mai existat nici o scumpire a serviciilor hoteliere.”

Citeşte mai departe: Hotelierii iranieni scumpesc serviciile

Domnia sa a continuat: ”Această scumpire se va produce în luna ianuarie 2015 și cu siguranță timp de un an de zile nu vor mai avea loc nici un fel de alte scumpiri, iar în perioada vacanței de Anul Nou 1394 (martie – aprilie 2015) prețurile nu se vor modifica. Hotelierii au în vedere rata de schimb a valutei precum și gradul de ocupare a hotelurilor și este astfel posibil ca unele hoteluri să nu scumpească serviciile dar și hoteluri care să scumpească cu maximum de 20%.”

Hotelierii motivează nevoia scumpirii serviciilor prin inflația monedei naționale, prin majorarea salariilor salariaților din domeniu și prin scumpirea prețurilor la utilități.

Am ales ca imagine o fotografie din curtea interioară a Hotelului Abbasi din Isfahan. Construit cu 300 de ani în urmă de Sultanul Hussein din dinastia Safavidă, complexul a fost folosit drept caravanserai oferind servicii caravanelor care străbăteau Drumul Mătăsii. Complexul a fost renovat în anii 50 de arhitectul francez Andre Godart pentru a preveni degradarea. Astăzi complexul hotelier este cel mai frumos din Iran, reamintind călătorului contemporan de strălucirea, magia și luxul Persiei medievale. Este superb. 

__________________________________________________________________________

Articol preluat de pe pagina de internet a Agenției de Știri a Organizației Patrimoniului Iranului. Sursă: http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=114332&Serv=2&SGr=24

Sursă fotografie: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esfahan_(Iran)_Abbasi_Hotel.JPG

 

 

Deschiderea sezonului de pescuit în Marea Caspică

Sezonul de pescuit în apele iraniene ale Mării Caspice durează între 12 octombrie și 9 aprilie, respectarea lui fiind unul dintre puținele lucruri stricte în Iran. La această situație s-a ajuns în ultimii ani de zile datorită dispariției marilor sturioni din Marea Caspică, dispariție cauzată de activitățile petroliere ale Azerbaijanului, de distrugerea habitatului natural (sturionii urcă în albiile fluviilor și râurilor pentru a își de pune icrele) și de braconajul nemilos al oamenilor. De menționat că nici frații lor, sturionii din Marea Neagră nu stau mai bine, fiind și ei în pericol de dispariție. În ciuda eforturilor statelor riverane de a salva acești pești străvechi de la dispariție, lăcomia umană se pare că a condamnat definitiv peștii gigantici. Remarcăm și cu această ocazie că Iranul este statul reveran al Mării Caspice care se implică cel mai mult în combaterea braconajului sturionilor.

 

Citeşte mai departe: Deschiderea sezonului de pescuit în Marea Caspică

În cazul în care pescuiți un sturion în apele iraniene, mergeți imediat cu el la una dintre agențiile de colectare a icrelor, unde peștele va fi desfăcut în prezența dumneavoastră și veți primi o sumă importantă de bani dacă se va dovedi că are icre. În europa un kilogram de icre negre costă câteva mii de euro, dar la agențiile din Iran veți primi aproximativ jumătate din acest preț. Rețineți că trebuie să mergeți cu peștele cât mai rapid la agenție, preferabil peștele să fie viu, pentru ca icrele să poată fi recoltate.

Așa că, dacă ajungeți la o partidă de pescuit pe Marea Caspică, vă doresc: fir întins! Știți acum ce sa faceți dacă prindeți un sturion. Mai frumos ar fi să fotografiați pentru poza de facebook peștele prins și să îl aruncați înapoi în apă, sunt și așa atât de mulți oameni săraci sau cruzi care îl vânează atât de aprig că parcă el ne amenință nouă viața și specia și nu invers.  

Pentru cei careînțeleg franceza recomand și filmul documentar de la adresa alăturată:

https://www.youtube.com/watch?v=ZotbIjNjP84

________________________________________________________________________

Sursă fotografie: http://www.chn.ir/NSite/FullStory/Photo/?Id=113011&Serv=5&SGr=35

 

 

Trenuri cu turiști europeni

Săptămâna aceasta a avut loc întâlnirea dintre directorul general al Căilor Ferate ale Ungariei și domnul Morteza Rahmani Mohed, asistent guvernamental iranian pe probleme de turism. În cadrul întâlnirii s-a discutat posibilitatea intrării în Iran a turiștilor europeni cu trenul dar și serviciile turistice oferite lor.

 

Citeşte mai departe: Trenuri cu turiști europeni


Conform programului stabilit în cadrul acestei întâlniri, patru grupuri de peste 300 de turiști europeni vor intra în Iran cu două trenuri în lunile octormbrie și decembrie ale anului curent. Trenurile vor trece granița dintre Turcia și Iran pe la punctul de trecere frontieră Razi din vestul Iranului. Transportați de trenuri, turiștii europeni vor vizita orașele Zanjan, Yazd, Isfahan, Shiraz și Teheran. Ei vor părăsi apoi Iranul pornind din Teheran pe calea aerului. Un alt mare grup de turiști europeni va intra în Iran pe calea aerului și vor vizita orașele Mashhad, Kerman, Shiraz, Isfahan și Zanjan transportați de trenuri.
Turiștii care vor vizita astfel Iranul vor folosi zboruri ale diverselor companii aeriene europene și vor ateriza în Ungaria. Acolo se vor urca în trenuri și vor traversa România, Bulgaria și Turcia pentru a ajunge în Iran. Pe timpul întregii călătorii cu trenul, turiștii europeni vor lua masa în vagoanele restaurant unde vor avea la dispoziție bucătari iranieni și mâncare tradițională iraniană.
O altă hotărâre a discuției celor doi oficiali a fost ca presa din Ungaria să promoveze turismul în Iran.
تسهیل روند ورود قطار حامل گردشگران اروپایی طی ماه های آینده به ایران درنشست مشترک مدیر عامل شرکت راه آهن مجارستان و معاون گردشگری کشور در دستور کار قرار گرفت.
___________________________________________________________________________________

Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Agenției de Știri a Organizației Patrimoniului Cultural a Iranului. Sursă: http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=110308&Serv=2&SGr=24
 
 

Cărămidă antică pentru Rohani

Domnul Hassan Rohani, președintele Republicii Islamice Iran, s-a întâlnit luni 26 mai 2014 cu conducerea Organizației Patrimoniului Cultural al Iranului. Cu această ocazie președintele Rohani a primit în dar o cărămidă antică, una dintre cele mai vechi din lume, datată la șapte milenii înainte de Isus Hristos. Cărămida a fost descoperită pe Dealul Uzbek din provincia iraniană Alborz. Președintele a donat la rândul lui cărămida primită Muzeului Președinției Iranului.

 

Citeşte mai departe: Cărămidă antică pentru Rohani


În cursul discuțiilor avute cu conducerea Organizației Patrimoniului Cultural, Artizanatului și Turismului Iranului, președintele Rohani a declarat că: ”Statul are un rol important în păstrarea și promovarea patrimoniului istoric și cultural, precum și în încurajarea turismului extern în Iran.” Domnia sa a denumit Organizația Patrimoniului Cultural drept una dintre cele mai importante instituții iraniene în domeniul cultural și economic, care are datoria de a promova și prezenta lumii bogata civilizație iraniană.
Referitor la promovarea evenimentelor politice din istoria Iranului în secolul XX (Revoluția Constituțională, Revoluția Islamică și Războiul de Apărare cu Irakul), președintele Rohani a declarat: ”Aceste evenimente politice trebuie promovate pentru ca turiștii iranieni și străini să cunoască transformările politice ale poporului iranian din ultimul secol.”
În continuare, președintele Rohani a abordat tema artizanatului iranian. Domnia sa a declarat: ”Avem un potențial important cu privire la artizanat. În prezent 2 milioane de iraniani lucrează în domeniul artizanatului. Prin crearea de condiții mai bune putem crește numărul locurilor de muncă în acest domeniu.”
Domnia sa și-a exprimat încrederea referitoare la creșterea numărului turiștilor străini și a subliniat necesitatea atragerii investitorilor privați în domeniul turistic: ”În lunile octombrie și noiembrie multe din hotelurile orașelor Shiraz, Isfahan, Yazd și Kashan sunt pline, rezervate de turiști din Europa. Este clară creșterea numărului turiștilor străini în Iran.” Domnia sa a spus și că în lunile aprilie și mai ale anului curent s-a observat o triplare a numărului turiștilor străini în comparație cu lunile similare ale anului trecut.
حسن روحانی در حاشیه نسشت خود با مدیران سازمان میراث فرهنگی یکی از قدیمی ترین خشت های ساخته شده به دست انسان را از معاون خود هدیه گرفت. او سپس این اثر باستانی را به موزه نهاد ریاست جمهوری اعطا کرد.
_______________________________________________________________

Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Agenției de Știri a Organizației Patrimoniului Cultural al Iranului. Sursă: http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=110525&Serv=3&SGr=22
 

 

Prea mulți șoareci în Teheran

Teheranul a devenit orașul șoarecilor și șobolanilor. Într-o plimbare de câteva minute pe străzile Teheranului pot fi observați mai mulți șoareci și șobolani care își văd de viața lor fără a fi deranjați de prezența oamenilor. Domnul Rahmatallah Hafezi, președintele Comitetului Mediului Înconjurător și Servicii Urbane din Consiliul Local al Teheranului a declarat că sarcina combaterii șoarecilor și șobolanilor din oraș a fost încredințată Companiei Contabilizării Industriale și Locurilor de Muncă. Ca atare, în următoarele luni de zile se așteaptă scăderea semnificativă a numărului rozătoarelor din capitală.

 

Citeşte mai departe: Prea mulți șoareci în Teheran


Șoarecii și șobolanii reprezintă o problemă pentru toate orașele mari ale lumii, existența lor nu poate fi evitată. Controlul creșterii numărului rozătoarelor este una dintre preocupările principale ale tuturor primăriilor.
O seamă de specialiști ai problemelor mediului înconjurător din Teheran apreciază că în momentul de față în capitala iraniană ar trăi aproximativ 30 de milioane de astfel de rozătoare. Adică aproximativ trei șoareci și șobolani pentru fiecare locuitor al Teheranului. Primăria Teheranului afirmă că această aproximare este greșită, dar într-o declarație de acum trei luni de zile directorul Companiei Contabilizării Industriale și Locurilor de Muncă nu a specificat numărul rozătoarelor din capitală. Indiscutabil este însă creșterea numărului de șoareci și șobolani în Teheran.
Domnul Rahmatallah Hafezi și-a exprimat încrederea că în următoarele luni de zile numărul rozătoarelor vă scădea considerabil. Domnia sa a declarat pentru Agenția de Știri a Organizației Patrimoniului Cultural a Iranului că motivele încrederii sale vin din încredințare sarcinii combaterii șoarecilor Companiei Contabilizării Industriale și Locurilor de Muncă. Au trecut însă câteva luni de zile de la acest transfer de sarcină și rezultatele se lasă încă așteptate. Dar cum noua companie este ”un set de firme operaționale” așteptăm încrezători rezultatele.
Pentru rezolvarea acestei probleme în întreaga lume s-au încercat diferite metode. Aproximativ toate primăriile lumii au probleme cu șoarecii și șobolanii, dar toți încearcă controlarea înmulțirii lor spre a nu deveni o problemă gravă pentru locuitori. Domnul Rahmatallah Hafezi a afirmat că procesul de combatere semnificativă a numărului rozătoarelor va începe în minim trei luni de zile. În prima fază se va acționa fizic asupra șoarecilor și șobolanilor, iar în a doua fază se va acționa chimic.
Oficialii primăriei din Teheran sunt convinși că fără colaborarea cetățenilor nu se va putea combate eficient înmulțirea rozătoarelor. Dacă cetățenii nu ar mai arunca gunoaie prin șanțuri și prin locuri publice, ar respecta regulile igienei urbane, numărul șobolanilor ar scădea de la sine. În ciuda acestei situații, primăria capitalei iraniene este optimistă în legătură cu scăderea numărului șoarecilor și șobolanilor în următoarele luni de zile.
تهران شهر موش‌ها شده است. در یک پیاده‌روی چند دقیقه‌ای در یکی از خیابان‌های اصلی شهر می‌توان چندین موش دید که بی‌خیال و فارق از همشهری‌های انسان‌اشان به زندگی خود ادامه می‌دهند. رحمت‌الله حافظی، رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران می‌گوید وظیفه مبارزه با موش‌های تهران به شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر واگذار شده و تا چند ماه آینده به نحو قابل توجهی تعداد موش‌ها کاهش پیدا خواهد کرد.
__________________________________________________________________________________

Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Agenției de Știri a Organizației Patrimoniului Cultural a Iranului. Sursă: http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=110286&Serv=3&SGr=14