Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Palatul Golestan este inclus în Patrimoniul Mondial

Astăzi duminică 23 iunie 2013 Palatul Golestan din Teheran a fost inclus în Patrimoniul Mondial, o listă a celor mai importante locuri ale umanității realizată de UNESCO, ramura culturală a Organizației Națiunilor Unite.
Organizația Culturală, Științifică și Educațională a Națiunilor Unite (UNESCO)a luat această decizie la întrunirea anuală cu numărul 37 a Comitetului Patrimoniului Mondial, eveniment care se desfășoară la Phnom Phenh în Cambogia. Întrunirea din Cambogia a început pe 16 iunie și va lua sfârșit pe 27 iunie 2013.

Golestan Palace Iran Teheran
Palatul Golestan a fost construit în secolul al XVI-lea, pe vremea când Persia era condusă de dinastia Safavidă. Palatul a fost extins în secolul al XIX-lea când a găzduit curtea regilor persani din dinastia Qajară. Palatul Florilor (Golestan se traduce ca Plaiul/Țara Florilor) este un ansamblu format din opt palate transformate acum în muzee și accesibile publicului.
Cităm din declarația UNESCO referitoare la Palatul Golestan: ”Palatul Golestan este un complex de clădiri istorice din Teheran care au slujit ca reședință pentru dinastia și curtea regală a dinastiei Qajare, dinastie ajunsă la putere în anul 1779 care a transferat capitala Persiei la Teheran. Complexul istoric este format din grădini cu flori minunate, bazine cu apă și fântâni. Principala valoare a complexului este dată de minunatele decorațiuni artistice ce datează din secolul al XIX-lea.”1
Palatul Golestan a activat ca centru al artei și arhitecturii persane în perioada dinastiei Qajare păstrând contemporanilor minunății artistice ale Persiei medievale. Acest complex exemplifică curentul inovator din arta persană medievală, îmbinarea artei cu artizanatul și arhitectura. În Palatul Golestan elemente ale arhitecturii occidentale de secol XVIII se împletesc cu formele clasice ale Orientului Mijlociu.

Golestan Palace Tehran Iran Mihai Cernatescu
Am vizitat Palatul Golestan de multe ori. Se găsește exact în centrul Teheranului, în ”Centrul vechi”, în zona culturală a capitalei iranienilor. În vecinătate se află Muzeul Național de Istorie a Iranului, un alt loc preferat de mine. Cel mai ușor puteți ajunge la complex coborând la stația de metrou Imam Khomeini și apoi mergând pe jos pe lângă Ministerul de Externe al Iranului. O seamă de clădiri din zonă merita efortul celor căteva minute de mers pe jos. Recomand vizitarea Palatului Golestan, în măsura posibilului, primăvara. Grădinile superbe și fântânile limpezi vă vor face să uitați că vă aflați într-o țară preponderent uscată. Copacii groși de nu îi poți cuprinde cu brațele vor fi verzi și puternici, străjuind fosta reședință a șahilor Qajari. Interiorul este altă pagină de poveste. Sala mare a tronului, cu milioanele de bucățele de oglindă care tapetează pereții și tavanul, vă așteaptă în clădirea principală. Acolo regii persani, cu mustățile lor mari și săbii bătute cu pietre scumpe, primeau ambasadorii puterilor vremii, baroni și conți europeni mirați de luxul Orientului. Acolo răsăreau sau apuneau destine, se țeseau intrigi de curte, trădări și războaie care au marcat Orientul Mijlociu până în epoca contemporană. Expoziția de tablouri originale (majoritatea pictate în epocă de ”Pictori de curte”) de la parter vă va prezenta principalele personaje ale poveștii în care vă aflați: șahi, prinți, prințese, ambasadori, miniștri....

________________________________________________________________
În prima fotografie este partea centrală a Palatului Golestan, unde se găsește și sala tronului. Sursă fotografie: http://www.presstv.ir/detail/2013/06/23/310495/iran-palace-granted-world-heritage-status/
Din a doua fotografie vă privește Mihai Cernătescu, de lângă una dintre grădinile Palatului Golestan. Fotografia a fost făcută pe 30 aprilie 2010.
1 http://chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=105306&Serv=3&SGr=22