Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Britanicii nu au livrat tancurile plătite

În urmă cu 35 de ani Mohammad Reza Pahlavi, fostul rege al Iranului, a plătit Marii Britanii 650 de milioane de lire sterline (aproximativ un miliard de dolari) pentru achiziționarea a 1 750 de tancuri de luptă Chieftain și vehicule de reparații. A urmat apoi Revoluția Islamică din Iran și instaurarea unui regim republican, britanicii nu au mai livrat regimului iranian tancurile dar nu au înapoiat nici banii.

 

Chieftain battle tank


În această situație, statul iranian a apelat la Curtea Internațională a Comerțului care i-a dat dreptate printr-o decizie din anul 2009. Ministerul Apărării Marii Britanii s-a folosit de sancțiunile impuse Iranului de către Uniunea Europeană din 2012 refuzând să înapoieze banii. Purtătorul de cuvânt al ministerului britanic a declarat că ”suma ar putea fi înapoiată numai dacă sancțiunile impuse Iranului ar fi ridicate”. Pe 20 ianuarie 2014 o parte a sancțiunilor impuse Iranului de către Occident au fost ridicate, conform acordului semnat la Geneva în noiembrie 2013 între Iran și G5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China + Germania).
Marți 4 fabruarie 2014 doamna Marzieh Afkham, purtătoarea de cuvânt a ministerului afacerilor externe al Iranului, a declarat că Iranul preferă să rezolve această dispută pe cale amiabilă, mai degrabă decât prin judecată. Iranul a acționat în judecată firma britanică producătoare de echipament militar pentru nelivrarea tancurilor cumpărate în urmă cu 35 de ani, dar a lăsat deschisă și calea diplomației. Conform ziarului britanic The Independent, se pare că Iranul solicită la Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii compensații de 400 de milioane de lire sterline (aproximativ 657 milioane de dolari).
Doamna Afkham și-a exprimat încrederea că situația se va rezolva înainte de a ajunge în fața justiției, adăugând că politicizarea problemei va duce la o rezolvare mai rapidă. Domnia sa a adăugat că în cei 35 de ani care au trecut de la încheierea contractului, negocierile dintre Teheran și Londra legate de această situație au fost blocate de ”un zid de piatră” ridicat de britanici.1

__________________________________________________________________________________
Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului PressTV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2014/02/02/348915/iran-sues-uk-mod-for-tanks-nondelivery/
1 http://www.presstv.ir/detail/2014/02/04/349217/iran-prefers-dialogue-in-uk-tank-dispute/