Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Iranul nu amenință statele Golfului Persic

Domnul Abbasali Mansouri Arani, parlamentar și membru în Comisia de Politică Externă și Securitate Națională a Parlamentului Iranului, a declarat duminică 17 noiembrie 2013 că statele arabe de la Golful Persic nu trebuie să se simtă amenințate de negocierile dosarului nuclear iranian: ”Trebuie să ne dezvoltăm relațiile cu statele litorale ale Golfului Persic în asemenea măsură încât să se simtă asigurate că vor beneficia din înțelegerea noastră cu G5+1”. Parlamentarul iranian a continuat: ”Statele arabe litorale ale Golfului Persic se simt amenințate de creșterea puterii Iranului odată cu închiderea dosarului nuclear iranian. Ei cred că asta ar umbri poziția lor politică, economică și aspectele regionale.”
Parlamentarul iranian a arătat că doctrina politicii externe a Republicii Islamice Iran acordă prioritate extinderii relațiilor cu țările vecine și a notat că pe baza dialogului și a consolidării relațiilor Teheranul poate asigura statele arabe că întărirea puterii Iranului este și în beneficiul statelor arabe vecine.
Negocierile dintre G5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța + Germania) și Iran au înregistrat progrese substanțiale. Aceste progrese îngrijorează statele arabe ale Golfului Persic care arată o opoziție fățișă. Pe parcursul ultimei runde de negocieri de săptămâna trecută de la Geneva, Sheikhul Khaled bin Ahmed Al Khalifa, ministrul de externe al Bahreinului, a criticat interacțiunile recente dintre Iran și SUA.

 

G51 and Iran negociations Geneva november 9 2013


Analiștii din presa internațională arată că Arabia Saudită folosește un contract de achiziționare de armament din Franța și folosește Franța pentru a zădărnici reușita în negocierile dosarului nuclear iranian. Pe data de 7 octombrie ministrul francez al apărării Le Drian și omologul său saudit prințul Salman bin Abdul Aziz au semnat un contract în valoare de un miliard și jumătate de dolari americani. Contractul prevede că francezii vor repara și moderniza șase vase de război saudite, dintre care două fregate și două vase de realimentare. Pe timpul vizitei ministrului Le Drian în Arabia Saudită s-au mai discutat și alte contracte importante din domeniul apărării, între care un contract în valoare de 2,72 miliarde de dolari americani. Acest contract prevede ca francezii să modernizeze apărarea aerienă saudită și să livreze Riyadului noua generație de rachete anti aeriene Crotale.
Franța a fost principalul opozant ce a dus la eșecul negocierilor G5+1 cu Iranul de săptămâna trecută de la Geneva. Următoarea rundă de negocieri va avea loc tot la Geneva pe data de 20 noiembrie 2013.
__________________________________________________________________________________

Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a canalului Press TV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/11/17/335137/iran-ndeal-to-benefit-arab-states/