Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Participarea lui Rohani la ONU văzută cu optimism

Jeffrey Feltman, subsecretar pentru afaceri politice al Organizației Națiunilor Unite, și-a exprimat optimismul față de participarea președintelui iranian Hassan Rohani la a 68-a Adunare Generală a ONU, eveniment care se va desfășura luna viitoare la New York.

Jeffrey Feltman
Domnul Feltman s-a întâlnit luni la Teheran cu Mehdi Akhoundzadeh, vice ministru pentru afaceri internaționale și legale al Ministerului Afacerilor Externe al Iranului, subliniind importanța și rolul influent al Iranului în Orientul Mijlociu. Domnia sa a lăudat cooperarea trecută și prezentă dintre Iran și ONU, campania de luptă împotriva traficului de droguri desfășurată de Iran, activitățile de protecție a mediului natural, activitățile din domeniul combaterii încălzirii globale, problemelor refugiaților, cooperarea Iranului cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC) precum și ajutorul umanitar oferit refugiaților afgani și irakieni. Feltman a subliniat importanța cooperării dintre Iran și ONU pentru rezolvarea crizelor regionale, în special a conflictului din Siria.
Diplomatul iranian a descris Iranul ca un membru fondator al ONU, membru activ în comunitatea internațională, subliniind că Republica Islamică Iran a sprijinit întotdeauna pacea și securitatea globală. Domnia sa a declarat că la al 16-lea summit al Mișcării de Nealiniere (NAM) desfășurat la Teheran în august 2012 Iranul și-a folosit poziția de președinte prin rotație al acestui for pentru a crește capacitățile NAM și ONU. Akhoundzadeh a propus o întâlnire a liderilor NAM cu secretarul general al ONU, domnul Ban Ki-moon, în cadrul viitoarei adunării generale a ONU de la New York. Această întâlnire va fi un prilej pozitiv pentru cele două părți de a discuta puncte de vedere. Diplomatul iranian a exprimat și dorința Iranului de a crește cota pe care o deține în misiunile de păstrare a păcii ale ONU.
Akhoundzadeh a criticat sancțiunile ilegale și unilaterale impuse de SUA țării sale pe motivul programului nuclear iranian. Domnia sa a solicitat ca ONU să joace un rol independent și activ în această privință, conform cartei ONU și să nu fie influențat de anumite țări puternice.
Statele Unite ale Americii, Israelul și o parte dintre aliații lor au acuzat în mod repetat Iranul că urmărește obiective militare prin programul său de energie nucleară. Iranul a respins aceste acuzații, argumentând că este semnatar al Tratatului de Neproliferare și membru al Agenției pentru Energie Nucleară (IAEA), având astfel dreptul de a folosi energia nucleară în scopuri pașnice. IAEA a întreprins numeroase inspecții la facilitățile nucleare ale Iranului și nu a găsit nici o dovadă că Iranul ar urmări obținerea de arme prin programul său nuclear.

_________________________________________________________________
Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului Press TV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/08/26/320640/un-welcomes-rouhani-for-general-assembly/