Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Președinții Rohani și Putin se întâlnesc luna viitoare

Președintele iranian Hassan Rohani și omologul său rus Vladimir Putin se vor întâlni pentru prima dată luna viitoare la summitul de la Bișkek, capitala Kîrgîzstanului. Cei doi președinți vor participa la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) ce se va desfășura pe 13 septembrie, a declarat agenției AFP vineri Yuri Ushakov, consilier pe politică externă al președintelui rus.

Vladimir Putin
Iranul, împreună cu Afganistanul, India, Mongolia și Pakistanul, are statutul de observator în Organizația de Cooperare de la Shanghai. Această organizația a fost fondată în anul 2001 de liderii Chinei, Kazakhstanului, Kîrgîzstanului, Rusiei, Tajikistanului și Uzbekistanului.
Pe data de 6 august 2013 ministrul de externe rus Sergei Lavrov a cerut sprijin pentru modalitatea prin care președintele iranian Rohani dorește să rezolve dosarul nuclear iranian. Ministrul rus a declarat că Rusia este ”absolut de acord” că problema nucleară a Teheranului trebuie rezolvată prin mijloace pacifiste nu prin ultimatumuri. Domnia sa a cerut Grupului G5+1 (Rusia, China, Franța, Marea Britanie, SUA + Germania) să sprijine noua administrație de la Teheran.
Având drept de veto în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, Rusia și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru programul nuclear iranian, criticând sancțiunile impuse Teheranului.
SUA a impus mai multe serii de sancțiuni ilegale Iranului pretinzând că prin presiunea economică țintește ca Teheranul să abandoneze programul nuclear pe care îl desfășoară. Teheranul a respins în mod categoric acuzațiile occidentale argumentând că este semnatar al Tratatului de Neproliferare și un membru hotărât al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, fiind îndreptățit să dezvolte tehnologie nucleară în scopuri pașnice.

_______________________________________________________________
Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului Press TV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/08/09/317948/rouhani-putin-to-meet-in-sept-kremlin/