Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Acuzațiile Canadei nu merita răspuns

Domnul Abbas Araqchi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Islamice Iran, a declarat că acuzațiile Canadei la adresa Iranului nu merită răspuns.

John Baird Minister of Foreign Affairs of Canada
Oficialul iranian a declarat luni 5 august 2013 că: ”Ministrul de externe canadian este atât de departe și în necunoștință de cauză de evenimentele Iranului dar și de reacțiile internaționale, încât poziția lui este umbrită și nu merită o reacție sau un răspuns”.
Ca reacție a depunerii jurământului de credință a noului președinte Hassan Rohani, ministrul de externe canadian John Baird a eliberat o declarație repetând acuzațiile precedente ale regimului de la Ottawa împotriva programului nuclear iranian și a situației drepturilor omului din Iran, precum și acuzațiile legate de intervenția Iranului în Siria, Liban, Irak și alte zone din Orientul Mijlociu.
Ministrul de externe canadian a solicitat ca administrația președintelui Rohani să implementeze ”acțiuni concrete și o schimbare semnificativă” în Iran. Pe data de 7 septembrie 2012, Canada a anunțat că își va închide ambasada de la Teheran și a solicitat diplomaților iranieni să părăsească teritoriu Canadei în câteva zile. Canada a înghețat și conturile bancare deținute de numeroși cetățeni iranieni care locuiesc în această țară, ca și transferul de bani în Iran.
În discursul de ieri 4 august 2013, discursul da debut al președintelui Hassan Rohani, domnia sa a solicitat puterilor occidentale să folosească un ”limbaj respectuos” față de Iran și a subliniat că singura cale pentru interacțiunea cu Iranul este ”dialogul pe picior de egalitate, construirea încrederii reciproce, respectul reciproc și reducerea ostilităților”. Noul președinte iranian a depus jurământul de credință după ce Ali Khamenei, Liderul Suprem al Iranului, și-a anunțat sprijinul pentru noul președinte. La puțin timp după ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte iranian, Casa Albă a anunțat că este pregătită să discute cu noua putere de la Teheran pe tema dosarul nuclear iranian. Sâmbătă Uniunea Europeană și-a exprimat optimismul și încrederea în programul președintelui Rohani referitor la programul nuclear iranian.
Hassan Rohani a câștigat alegerile prezidențiale din 14 iulie 2013 cu 50.7% din voturile electoratului iranian obținând peste 36 de milioane de voturi. Electoratul iranian a participat la vot în proporție de 72,7%.

_______________________________________________________________
Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului Press Tv din data de 5 august 2013. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/08/05/317347/canada-claims-merit-no-response-iran/