Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Replică a Cilindrului lui Cyrus la Haga

Iranul și Marea Britanie plănuiesc instalarea unei replici a Cilindrului lui Cyrus în Olanda la Haga. Organizația Patrimoniului Cultural și Muzeelor Iranului împreună cu British Museum vor realiza acest proiect. Domnul Mohammad Reza Kargar, directorul organizație iraniene amintite, a declarat: ”Replica Cylindrului lui Cyrus îmi va fi predată de reprezentanții British Museum în cadrul unei expoziții din India și apoi va fi adusă în Iran.” Domnia sa a continuat spunând că replica va fi analizată de specialiștii iranieni până vor fi stabilite condițiile instalării ei la Haga.

 

Cyrus Cylinder


Orașul Haga din Olanda este al treilea ca mărime al acestei țări după Amsterdam și Rotterdam, este sediul guvernului și parlamentului olandez. La Haga funcționează și Curtea Internațională a Drepturilor Omului.
Cylindrul lui Cyrus este o relicvă persană găzduită de British Museum. Relicva are vârsta de 2 500 de ani și este prima cartă a drepturilor omului din întreaga lume. Cilindrul este din lut iar inscripția este prima formă a scrierii babiloniene cuneiforme, realizate în timpul domniei regelui persan Cyrus cel Mare (559 – 530 Î.Ch. Relicva Ahemenidă a fost descoperită în orașul Babilon (astăzi în Irak) în timpul săpăturilor arheologice din anul 1879 și de atunci este găzduită la British Museum.
În anii 2010 și 2011 relicva a fost împrumutată Muzeului Național al Iranului fiind văzută de peste un milion de iranieni. Cilindrul tocmai s-a întors în Marea Britanie după un turneu de aproape un an de zile în Statele Unite ale Americii.
Articol preluat de pe pagina de internet a Canalului PressTV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2014/02/01/348736/cyrus-cylinder-replica-may-go-to-hague/
http://www.iranul.ro/index.php/cultura/132-turneu-in-sua-al-cilindrului-lui-cirus-cel-mare