Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

SUA înapoiază Iranului un potir antic

În timpul vizitei la New York a delegației Republicii Islamice Iran conduse de președintele Hassan Rohani, care a participat la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, SUA a înapoiat delegației iraniene un potir antic iranian din argint.

Grifonul din argint inapoiat Iranului de SUA

Sâmbătă 29 septembrie de dimineață când delegația iraniană a ajuns pe Aeroportul Mehrabad, președintele Rohani a declarat că potirul înapoiat de americani a fost realizat în urmă cu 2 700 de ani și din anul 2003 se află în Statele Unite ale Americii. Domnia sa a continuat spunând că toate eforturile anterioare de înapoiere a acestei artefact eșuaseră:  ”Joi am fost contactați de americani care ne-au spus că au un cadou pentru mine. În cadrul unei ceremonii au adus acest potir la misiunea noastră și au spus că acesta este cadoul nostru pentru națiunea iraniană.” Domnia sa a continuat spunând că acest artefact este deosebit de prețios pentru națiunea iraniană și trebuie păstrat bine căci ”este simbolul vechii civilizații” a țării.
Domnul Mohammad Ali Najafi, vice președinte al Iranului și președinte al Organizației Artizanatului, Turismului și Patrimoniului Cultural al Iranului, a prezentat presei potirul antic pe Aeroportul Mehrabad la întoarcerea din Statele Unite ale Americii. Domnia sa a spus că Statele Unite ale Americii au înapoiat acest artefact cu speranța îmbunătățirii relațiilor culturale dintre Washington și Teheran.
Potirul antic iranian reprezintă un grifon, o creatură legendară cu trupul, coada și picioarele din spate ale unui leu. Capul, aripile și ghearele picioarelor din față sunt ale unui vultur.
Canalul american de televiziune NBC a prezentat un material al realizatorului Allan Beville, șeful secțiunii științifice a acestui canal TV, cu titlul ”Argo diplomatic (Argo este denumirea filmului recent american despre operațiunea de salvare a câtorva diplomați americani din Teheran)”. Cităm din acest material: ”Acest gest arată că relațiile dintre SUA și Iran se încălzesc. Acest potir antic din argint are 2 700 de ani și a fost furat dintr-o peșteră de lângă granița Iranului cu Irakul prin 1980. Apoi potirul a ajuns pe piața internațională a antichităților. În anul 2003 potirul a fost confiscat de poliția americană. Acest artefact valorează milioane de dolari și a fost păstrat în SUA, iar acum a fost înapoiat diplomaților iranieni aflați la New York”.1 În ultimii zece ani de zile potirul a fost expus în diferite muzee din Statele Unite ale Americii.
یک جام نقره معروف به شیردال باستانی، متعلق به دوران ماد در ایران، پس از یک دهه تلاش مقامات ایرانی بازگشت. گفته می‌شود این اقدام نشانه حسن نیت و احترام آمریکا به مردم ایران بوده و این اثر باستانی را درتاریخ دیپلماسی جهان ماندگار کرد.
__________________________________________________________________

Articol preluat de pe pagina de internet a Canalului Press TV din 29 septembrie 2013. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/09/28/326578/us-returns-ancient-chalice-to-iran/
1 http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=106717&Serv=3&SGr=22
Sursă fotografie: http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=106717&Serv=3&SGr=22