Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Desene animate cu Nastratin Hogea

Producători iranieni de desene animate și-au propus realizarea unui serial cu poveștile lui Nastratin Hogea, faimosul personaj de basm din întreg Orientul Mijlociu și Balcani. Producția va purta titlul ”Aventurile Mullahului Nasreddin” și va avea 21 de episoade.

Nastratin Hogea
Producătorul iranian Ali Moallen a declarat: ”În ciuda faptului că numele lui Molla Nasreddin este foarte cunoscut în țări precum Turcia, Afganistan, India, Pakistan, Uzbekistan și chiar Bulgaria, acest personaj a fost foarte rar subiect de film”. Mulți istorici consideră că Nastratin s-a născut în orașul iranian Khoy din provincia Azerbaijanul de Vest și și-a făcut educația în estul Iranului în Khorasan. El a fost un sufist satiric al perioadei seljucide sprijinind oamenii de rând în defavoarea elitelor,1 se  bănuiește că a trăit în secolul XIII în orașul Aksehir, în apropierea orașului turcesc contemporan Konya.
Poveștile lui Nastratin sunt cunoscute în tot Orientul Mijlociu și chiar în unele țări europene balcanice. Multe dintre ele sunt anecdote satirice care descriu ascultătorului pilde din cultura și înțelepciunea orientală. Nastratin Hogea este cunoscut sub mai multe nume în cultura popoarelor din Orientul Mijlociu: în Asia Centrală este numit Nasreddin Efendi; în Iran și Azerbaijan este cunoscut ca Molla Nasreddin; în Turcia este numit Nasreddin Khoja; în Balcani este cunoscut ca Nasredin Hogea; în România drept Nastratin Hogea. În fond, în afara numelui de Nasredin / Nastratin, în diferite regiuni i se adaugă termenul local pentru cleric sau preot musulman (mullah sau hogea).
Serialul de animație va fi scris și regizat de Jamal Rahmati și se estimează ca proiectul să fie gata până în luna octombrie a anului curent. Primele faze ale acestei producții au început în urmă cu câteva luni de zile.

_______________________________________________________________
Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului Press TV din 11 august 2013. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/08/10/318070/iran-to-make-nasreddin-animated-tales/

1 http://ro.wikipedia.org/wiki/Nastratin_Hogea