Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Ziua Republicii Islamice

Iranul marchează astăzi aniversarea a 35 de ani de la referendumul prin care monarhia a fost înlăturată și Iranul a devenit Republică Islamică. Referendumul s-a desfășurat pe 31 martie 1979 la mai puțin de două luni de la colapsul monarhiei Pahlavy. Dintre participanții la referendul 98,2 % au votat pentru instaurarea Republicii Islamice Iran. Acest sistem politic a fost stabilit în Iran în acord cu lozinca populară a Revoluției Islamice din 1979 ”Independență, Libertate și Republică Islamică”.

 

Islamic Republic Day


Cu acest prilej iranianii sărbătoresc data de 12 Farvardin (data desfășurării referendumului) după calendarului iranian drept aniversarea Republicii Islamice. Conform calendarului Grogorian această dată este 1 aprilie și 31 martie la fiecare al patrulea an. Revoluția Islamică din 1979 a dus la răsturnarea dinastiei Pahlavy, ultimul rege fiind Mohammad Reza Pahlavy și a pus punct la 2500 de ani de monarhie în Persia.
Revoluția Islamică din Iran a fost condusă de ayatollahul (grad cleric șiit superior) Khomeini, a stabilit un nou sistem politic în Iran bazat pe valorile islamice și democrație.

__________________________________________________________________________________
Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului PressTV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2014/04/01/356747/iran-marks-islamic-republic-day/