Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

”Nowruz” Persian New Year

Nowruz (în traducere ”noua zi”) este o sărbătoare comemorată de peste 3 000 de ani și extrem de iubită de iranieni. Calendarul iranian în uz începe anul cu această sărbătoare. UNESCO a înscris sărbătoarea drept ”aspect intangibil al moștenirii culturale de origine persană”. Sărbătoarea este ținută în prima zi a primăverii (la echinocțiul de primăvară) și simbolizează renașterea naturii. În Iran și alte regiuni care au făcut parte din Imperiul Persan antic (Azerbaijan, Pakistan, Turcia, Afganistan, Tajikistan și Uzbekistan) oamenii sărbătoresc venirea primăverii prin jocuri, cântece și dansuri.

 

Sufre haft sin   سفره هفت سین


Iranienii folosesc cele două săptămâni libere, care încep în ziua sărbătorii, pentru a face vizite rudelor, prietenilor și pentru a face excursii. Sărbătoarea este pregătită cu câteva zile înainte, oamenii își cumpără haine noi iar gospodinele curăță casele. În ultima zi de miercuri a anului înainte de Nowruz este sărbătorită ”Sărbătoarea focului (چهارشنبه سوری)”.
În fiecare casă se aranjează frumos o masă pe care se pun șapte lucruri care încep cu litera ”s (litera poartă numele sin)” din alfabetul persan și un Coran pentru a aduce casei binecuvântare lui Dumnezeu. Această masă decorativă poartă numele ”Sufre haft sin (سفره هفت سین)” și va rămâne întinsă până în a treisprezecea zi a noului an când are loc o altă sărbătoare antică cu numele ”A treisprezecea zi (سیزده بدر)” ce pune capăt și vacanței Anului Nou Iranian.
Folosesc prilejul pentru a ura tuturor iranienilor ”La Mulți Ani!”.
 عید نوروز مبارک باد!