Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Noaptea Yalda (شب یلدا)

Astăzi este 21 decembrie 2013, este solstițiul ”soare nemișcat” de iarnă de anul acesta, cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului. Cu exactitate solstițiul este la ora 19:11 astăzi, iar în emisfera nordică de mâine începe prima zi a iernii astronomice. Începând de astăzi ziua începe să crească iar noaptea se scurtează.

 

Yalda Night.Noaptea Yalda.شب یلدا


Iranienii serbează cea mai lungă noapte a anului, Noaptea Yalda, drept una dintre cele mai mari sărbători din timpul anului. Noaptea Yalda este o reminiscență din vechea religie a iranienilor, zoroastrianismul, religie apusă odată cu răsăritul islamului. Religia zoroastriană este monoteistă, punând în centrul vieții religioase lupta dintre bine și rău, dintre adevăr și întuneric, dintre viață și moarte. În noaptea de astăzi este mare luptă dintre lumină și întuneric, este noaptea nașterii lui Mithra, îngerul persan al luminii și adevărului (traducând din persană Shab Yalda înseamnă ”Noaptea nașterii”). El s-a născut în dimineața care urmează celei mai lungi nopți a anului.
Deși a acceptat noua religie islamică, poporul iranian a păstrat o serie de obiceiuri și sărbători ale vechii lor religii, obiceiuri care sunt acum privite nu atât religios cât mai degrabă cultural. Noaptea Yalda este o ocazie pentru familie și prieteni să se întâlnească și să mânânce fructe proaspete și semințe, cum făceau și trămoșii lor invocând divinitățile să le ocrotească recoltele de iarnă. În această noapte familiile iraniene se strâng în casa celui mai în vârstă membru al familiei, iau cina împreună și apoi stau de vorbă. Nelipsite sunt rodiile și pepenele, culoarea lor roșie simbolizând purpuriul zorilor și strălucirea vieții. Beau ceai, mânâncă semințe de floarea soarelui, de pepene, de dovleac, fistic, dude uscate, sâmburi de nucă, smochine uscate, curmale, struguri, stafide. Nu dorm până dimineața. Citesc din versurile poetului persan Hafez și își ghicesc îndeplinirea dorințelor deschizând la întâmplare volumul ”Divanul” al poetului (فال حافظ). Iranienii se felicită de această sărbătoare spunând (شب یلدا فرخنده باد) ”De Noaptea Yalda să fii fericit” sau (شب یلدا مبارک) ”Felicitări cu ocazia Nopții Yalda”.
Conform calendarului iranian astăzi este 30 azar 1392, ultima zi a acestei luni și a toamnei. Mâine va fi 1 dey 1392, prima zi de iarnă, conform calendarului iranian. Iranienii folosesc vechiul calendar solar al vechilor persani dar actualul calendar începe odată cu Hejira, fuga Profetului Mohammad de la Mecca la Medina din anul 622 al erei noastre. Bazat pe mișcările soarelui, acest calendar are începutul anului pe 20 sau 21 martie, la echinocțiul de primăvară, atunci când iranienii aniverseană Anul Nou Iranian, o altă sărbătoare moștenită de la vechii persani zoroastrieni. Sărbătoarea Noaptea Yalda face parte și din cultura țărilor care au făcut parte din Imperiul Persan: Afganistan, Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbaijan și Armenia.
Folosesc acest prilej să felicit pe toți cei care sărbătoresc Noaptea Yalda și vor avea o noapte albă și frumoasă alături de familie și prieteni: شب یلدا فرخنده باد
Sursă fotografie: http://www.presstv.ir/detail/2013/12/21/341160/yalda-night-knocking-on-iranians-doors/