Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Chaharshanbe Suri

Chaharshanbe Suri (se traduce din persană ”Sărbătoarea de Miercuri” sau ”Miercurea Focului”) este o festivitate preislamică care se desfășoară în seara ultimei zile de marți din anul calendaristic iranian. Sărbătoarea Focului, cum mai este denumită, este o sărbătoare veselă și precede cu câteva zile Anul Nou, Nouruzului iranian (20 sau 21 martie). Această sărbătoare aparține Iranului antic, timpuri în care iranienii erau zoroastrieni și focul ocupa un loc central în cultul religios.

Chaharshanbe Suri
Chaharshanbe Suri este sărbătoarea focului, iranienii dansează în jurul focului și sar peste foc de trei ori spunând ”Ia tu (focule) galbenul (boala) meu, dă-mi roșul (sănătatea) tău/ Pleacă supărare vino bucurie, du-te necaz vino fericire/ Tu noaptea Marțea Focului cu toate luminile tale, îndeplinește-mi dorințele”1. Este un ritual de purificarea, omul sare peste foc spre a lua sănătate și vitalitate în anul care vine și a da în schimb boala și slăbiciunea. Aprinse de cu seară, focurile se sting în zorii zilei.

/Sarbatoarea focului
Datorită folosirii la scară largă a artificiilor și petardelor, foarte multe accidente se întâmplă în această noapte determinând instituțiile statului iranian să ducă o politică de descurajare a acestei sărbători. Circulația motocicletelor în zonele urbane este interzisă, sunt amenajate butoaie imense metalice destinate aruncării petardelor. În ciuda măsurilor guvernamentale de descurajare și a accidentelor numeroase, iranienii iubesc sărbătoarea și participă cu mic cu mare în număr impresionant.

colind
Caracteristic pentru aceaste ultime zile ale anului (între Chaharshanbe Suri și Nouruz) mai sunt grupurile de tineri săraci (de obicei țigani) îmbrăcați în roșu, cu fața înnegrită și foarte zgomotoși. În mod tradițional ei străbăteau cartierele, primind bani de la ușile la care sunau binecuvântând casa. În zilele noastre sunt întâlniți la marile intersecții și în zonele aglomerate unde este un trafic aducător de profit.

colind in Iran

________________________________________________________________
Sursa foto 1: http://harfeto.ir/?q=node/5828
Sursă foto 2: http://www.flickr.com/photos/mohammad_reza/4444610802/sizes/z/in/photostream/
Sursă foto 3: http://www.lovetravel.blogfa.com/post-49.aspx
Sursă foto 4: http://www.dw.de/image/0,,16680561_303,00.jpg
1 http://www.lovetravel.blogfa.com/post-49.aspx