Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Europa vrea gaze naturale din Iran

Domnul Ebrahim Rahimpour, viceministru iranian de externe pe regiunea Asia – Pacific, a declarat luni 23 decembrie 2013 că Europa dorește să importe gaze naturale din Iran după rezolvarea dosarului nuclear iranian: ”Putem vinde gaze naturale Turciei sau Europei. După discuțiile nucleare, Europa este foarte doritoare să cumpere gaze naturale din Iran.”

 

Iran-Turkey gas pipeline


În luna noiembrie 2013 Iranul și G5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța + Germania) au semnat un acord referitor la programul nuclear iranian. Conform acestui acord valabil șase luni de zile, G5+1 au acceptat ridicarea câtorva dintre sancțiunile impuse Iranului în schimbul limitării programului nuclear iranian. Acordul împiedică impunerea de noi sancțiuni Iranului.
La începutul lunii decembrie 2013 Taner Yildiz, ministrul turc al energiei, a declarat că cinci țări europene plănuiesc să cumpere gaze naturale din Iran, gaze care vor fi transportate printr-o conductă ce va fi construită de regimul de la Teheran. Pe 26 noiembrie 2013 Ahmet Davutoglu, ministrul de externe turc, a declarat că Turcia este pregătită să devină un coridor al exportului gazelor naturale iraniene spre Europa. În luna octombrie 2013 ministrul Yildiz a declarat că Turcia va încerca să își sporească importurile de gaze naturale din Iran, în momentul de față aceste importuri sunt de 10 miliarde de metri cubi pe an. Domnia sa a continuat spunând că nevoile de energie ale Turciei s-au dublat în ultimii zece ani de zile și se vor dubla din nou în următorii zece ani de zile. Iranul este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Turciei, depășit fiind doar de Rusia. O parte importantă a importurilor turcești de gaze naturale iraniene este folosită pentru a genera electricitate.

__________________________________________________________________________________
Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului PressTV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/12/23/341511/europe-keen-on-buying-iranian-gas/