Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Suspendarea împrumutului gazoductului pakistanez

Iranul a suspendat împrumutul de 250 de milioane de dolari americani Pakistanului, bani destinați construirii unui gazoduct de transport a gazului natural din Republica Islamică Iran în țara vecină. Domnul Ali Majedi, consilier al ministrului iranian al petrolului a declarat sâmbătă 14 decembrie 2013: ”Am transmis oficialilor pakistanezi în ultimele discuții, că din cauza sancțiunilor internaționale, Iranul nu mai poate acorda finanțare pentru construirea de gazoducte în alte țări și oricum nu are nici o obligație în acest sens.” Domnia sa a continuat spunând că Iranul propune Pakistanului să caute asistență financiară la firme europene pentru a putea termina partea de gazoduct care îi revine: ”Domnul Bijan Zanganeh, ministrul iranian al petrolului a propus Islamabadului să caute ajutor la terțe părți pentru a grăbi terminarea proiectului de pe teritoriul Pakistanului”.

 

/Iran-Pakistan gas pipeline


Oficialul iranian s-a plâns că Pakistanul a realizat foarte puțin din secțiunea care îi revine conform proiectului: ”Dacă astăzi se găsește un contractor și construcția începe tot astăzi, durează patru ani de zile completarea gazoductului”. Domnul Majeri a adăugat că dacă Pakistanul nu va importa gaz natural iranian prin acest gazoduct până la sfârșitul anului 2014, Iranul va cere compensații conform termenilor contractului. Contractul prevede că dacă Pakistanul nu va termina partea ce îi traversează teritoriul până la sfărșitul anului viitor, va trebui să plătească penalități zilnice Iranului de 1 milion de dolari americani până la finalizarea gazoductului.
Gazoductul are capacitatea de a transfera zilnic 21,5 milioane de metri cubi de gaze naturale iraniene Pakistanului. Gazoductul valorează mai multe miliarde de dolari americani și este destinat acoperirii nevoilor crescânde de energie ale Pakistanului, țară de 180 de milioane de locuitori care se confruntă cu grave lipsuri de energie.
Pe data de 29 ianuarie 2013 domnul Javad Owji, ministrul iranian al petrolului la vremea respectivă, a declarat că Teheranul va finanța și ajuta construirea celor 700 de kilometri de gazoduct de pe teritoriul Pakistanului cu un împrumut de 250 de milioane de dolari americani. În momentul de față Iranul deja a construit cei 900 de kilometri de gazoduct de pe teritoriul său și așteaptă acum terminarea segmentului pakistanez.

__________________________________________________________________________________
Articol preluat de pe pagina de internet a Canalului PressTV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/12/14/339984/iran-suspends-pakistan-pipeline-loan/
Sursă fotografie: http://www.presstv.ir/detail/2013/12/11/339437/iran-pakistan-to-set-new-ip-deadline/