Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

5 cărți valoroase propuse UNESCO

Iranul a propus Organizației Națiunilor Unite să înregistreze cinci cărți valoroase din patrimoniul cultural național iranian în patrimoniul universal. Declarația a fost făcută de domnul Seyyed Reza Salehi Amiri, directorul Bibliotecii și Arhivelor Naționale ale Iranului, iar cărțile au fost trimise comisiei iraniene de pe lângă UNESCO. Cărțile propuse sunt opere ale unor artiști și oameni de știință sclipitori, capodopere ale literaturii și științelor reale din diferite domenii.

 

Persian literature for UNESCO


Prima carte este poemul în șase volume ”Masnavi-e Manavi” scris de poetul mistic persan Mowlavi în secolul al XIII-lea.
Urmează ”The Boustan” și ”The Golestan” scrise de poetul medieval clasic Saadi, manuscrise înfrumusețate de caligrafiile pictorului Ahmad ibn Ali ibn Ahmad Shirazi din secolul al XIV-lea.
Urmează apoi o copie rară a cărții ”Al-abnia Haqaed al-adwia” scrisă în secolul al XI-lea de Abu Mansour Mowaffaq Heravi, o carte de medicină referitoare la tratamente medicale prin plante medicinale.
A patra carte propusă este ”Kitab al-masalik wa-al-mamalik” (Cartea drumurilor și a regatelor) scrisă în secolul X de Abu Ishaq Ibrahim ibn Muhammad al-Farisi. Este o sursă de informații geografice foarte importantă pentru epoca la care a fost scrisă. Originalul cărții este scris în limba arabă iar traducerea în persană este păstrată la Muzeul Național al Iranului. Traducătorul în persană a fost Nakhjavani și a realizat traducerea în secolul al XIII-lea. Textul original este păstrat într-o librărie din Germania, Iranul și Germania propunând împreună această carte pentru a face parte din patrimoniu universal.
Ultima carte propusă este ”Safarnama” (Impresii din călătorii) a poetului Nasir Khusraw din secolul al XI-lea.
Lista cărților acceptate ca făcând parte din patrimoniul universal este vizată de un comitet internațional și supervizată de directorul general al UNESCO. Comitetul selectează dintre cărțile propuse de diferite țări ale lumii având în vedere importanța și valoarea lor în plan universal. Până acum Iranul are șapte cărți acceptate de UNESCO drept parte a patrimoniului cultural universal și se situează la acest capitol pe locul al treilea în Orientul Mijlociu.

__________________________________________________________________________________
Articol inspirat din materialele Canalului PressTV și Agenției de Știri Mehr. Surse:
http://www.presstv.ir/detail/2014/04/21/359428/ancient-iranian-books-offered-to-unesco/
http://en.mehrnews.com/detail/News/102671