Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Turneu în SUA al Cilindrului lui Cirus cel Mare

Prima cartă a drepturilor omului, Cilindrul lui Cirus cel Mare a început o serie de expoziții în SUA.

Cilindrul lui Cirus cel Mare
Cilindrul lui Cirus cel Mare poate fi admirat începând cu 9 martie 2013 la Galeria Smithsonian’s Arthur M. Sackley din Washington DC. Această locație expune vestigiul antic persan până pe data de 28 aprilie 2013. Apoi cilindrul vechi de 2500 de ani va merge la Muzeul Artelor Frumoase din Houston, de unde își va urma turneul și se va opri la Muzeul Metropolitan de Arte din New York. Vor urma apoi o oprire la Muzeul Artelor Asiatice din San Francisco și ultima escală la Muzeul Paul J Getty din Los Angeles din 2 decembrie 2013. Cilindrul va merge apoi la Muzeul Britanic, încheind turneul american.
Inscripția cilindrului este în forma veche a scrierii cuneiforme babiloniene, iar mesajul este văzut ca prima cartă a drepturilor omului. Cilindrul lui Cirus cel Mare are o formă apropiată de a unui butoi, fiind realizat din lut ars. Cilindrul are 22,5 centimetri lungime cu diametrul maxim la mijloc de 10 centimetri. Textul poartă stema lui Cirus cel Mare, rege al Persiei între anii 559 – 530 îHR.
Când a fost găsit în Babilon (locație în Irakul de astăzi) de săpături făcute în anul 1879, cilindrul era spart în câteva bucăți. De atunci a fost ținut în Muzeul Britanic. Artifactul de pe vremea regelui Achemenid a fost împrumutat temporar Muzeului Național de Istorie al Iranului în 2010-2011, atrăgând peste un milion de vizitatori iranieni.

________________________________________________________________

Fotografie și articol preluate de pe pagina de internet a Agenției de Știri a Patrimoniului Cultural a Iranului. Sursa: http://www.chnpress.ir/NSite/FullStory/News/?Id=742&Serv=1&SGr=11