Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Geniul matematicii Maryam Mirzakhani a murit

Sâmbătă 15 iulie 2017 s-a stins din viaţă Maryam Mirzakhani, geniu iranian al matematicii. Maryam s-a născut în Teheran pe 3 mai 1977 şi în copilărie a fost pasionată de literatură, nu de matematică. "Visam să devin scriitoare" a declarat în 2008 într-un interviu pentru Clay Mathematics Istitute (CMI). "Până în ultimul an de şcoală nu am crezut că voi studia matematica" a spus Maryam.

Maryam Mirzakhani

Fratele ei a îndemnato spre ştiinţele exacte. Obişnuia ca atunci când venea de la şcoală să îi povestească despre ce învăţase el. El i-a spus şi povestea matematicianului german Carl Friedrich Gauss care şi-a arătat încă din copilărie valoarea matematică când a demonstrat în câteva secunde cum se adună toate numerele de la 1 la 100 (răspunsul este 5050 şi mişcarea isteaţă este să te uiţi cu atenţie la perechile care depăşesc 101.) "A fost pentru prima dată când m-am bucurat de o soluţie frumoasă, deşi nu am găsito eu", a spus Maryam.

Sămânţa curiozităţii a început să crească ajutată şi de directoarea şcolii ei, o femeie foarte hotărâtă şi devotată scopului de a demonstra fetelor că au aceleaşi oportunităţi ca şi băieţii. Aşa au venit rezultatele în matematică şi adolescenta Maryam a câştigat medalii de aur la olimpiadele internaţionale de matematică în 1994 şi 1995. La prima, la Hong Kong a ratat un singur punct şi a câştigat medalia de aur. La a doua olimpiadă, la Toronto a obţinut un scor perfect şi a câştigat două medalii de aur. A fost prima iraniancă care a obţinut medalie de aur la olimpiada internaţională de matematică.

Licenţa a obţinuto de la Universitatea Sharif din Teheran în 1999, o universitate iraniană de excelenţă, unde a descoperit că matematica îi plece din ce în ce mai mult. Doctoratul în matematică l-a obţinut în 2004 la Universitatea Harvard din SUA unde a lucrat îndrumată de profesorul Curtis McMullen, câştigător al Medaliei Fields. Maryam a fost fascinată de felul în care McMullen făcea matematica atât de simplă şi elegantă. Tot din 2004 a început să predea la Universitatea Princeton şi a devenit cercetător la Clay Mathematics Institute.

Maryam Mirzakhani a lucrat în principal la structuri geometrice ale suprafeţelor şi deformaţiile lor, folosind atât algebra cât şi geometria. Şi-a adus contribuţii valoroase la studiul Suprafeţelor Riemann iar la începutul activităţii a descoperit o formulă pentru aflarea volumului. A continuat dovedind printr-o altă metodă că formula descoperită de Edward Witten şi Maxim Kontsevich pentru intersecţia numerelor a fost corectă. Cea mai mare atenţie a acordato Dinamicii Teichmuller a modulilor în spaţiu. Maryam a obţinut gradul de profesor în matematică la 31 de ani în 2008 când preda la Universitatea Stanford. Anul următor a obţinut Blumenthal Award de la American Mathematical Society iar în 2013 a obţinut Ruth Lyttle Satter Prize în matematică de la American Mathematical Society. În 2014 a primit Clay Research Award de la Claz Mathematics Institute.

Mirzakhani a obţinut Medalia Fields în 2014 pentru "contribuţia impresionantă adusă dinamicii şi geometriei Suprafeţelor Riemann şi a modulilor în spaţiu". Premiul i-a fost înmânat la Seoul la Congresul Internaţional de Matematică pe 13 august 2014. Premiul este în valoare de 8000 de lire sterline şi se acordă cercetătorilor talentaţi cu vârsta sub 40 de ani la fiecare patru ani de zile de către Internaţional Mathematical Union. Între 2 şi 4 câştigători sunt anunţaţi de fiecare dată pentru acest premiu, în fond este vorba de Premiul Nobel în matematică iar Mirzakhani este prima femeie care a obţinut vreodată acest premiu. Din 1936 până în prezent 55 de cercetători au obţinut Medalia Fields, Mirzakhani a obţinut premiul la 37 de ani.

Legat de dorinţa ei de a găsi noi demonstraţii în matematică, Marzam a declarat " Este ca şi cum ai rătăci printr-o junglă, folosind toată cunoaşterea pe care o deţii în căutarea unui drum de ieşire, căutând căi noi şi cu ceva noroc găsind calea de ieşire". Modestia personală şi rezultatele profesionale i-au adus respectul matematicienilor şi au făcut să fie îndrăgită de iranieni. Preşedintele Hassan Rouhani a felicitato pe 14 august 2014 pentru câştigarea Medaliei Fields: "Vă felicit pentru câştigarea celui mai important premiu în matematică. Astăzi iranienii sunt mândri că prima femeie care a câştigat vreodată acest premiu este iraniancă. Cel mai competent trebuie să stea pe cea mai înaltă poziţie şi să primească cel mai mult respect. Indiferent unde trăiesc acum, iranienii sunt crescuţi din pământul nostru iranian, iar eu ca reprezentant al naţiunii iraniene vă felicit pentru eforturile ştiinţifice făcute. Sper ca viaţa să vă fie mereu plină de fericire şi succes."

Dar Maryam încă din 2013 a fost diagnosticată suferind de cancer la sân. După patru ani, cancerul s-a extins la măduva coloanei vertebrale şi a decedat sâmbătă 15 iulie 2017. Au rămas în urmă soţul Jan Vondrak şi fetiţa Anahita. Această viaţa frumoasă dar scurtă mă duce cu gândul la vorba aceea care spune că "O lumânare cu cât arde mai puternic cu atât se va stinge mai repede".

Articol inspirat din următoarele surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Maryam_Mirzakhani#cite_ref-mmcv2_1-3

http://www.presstv.ir/Detail/2017/07/13/528317/Iran-mathematician-Maryam-Mirzakhani

http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13930523000321

https://www.theguardian.com/science/2014/aug/13/fields-medal-mathematics-prize-woman-maryam-mirzakhani

https://www.google.ro/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fmathematics.stanford.edu%2Fwp-content%2Fuploads%2Fconnections-images%2Fmaryam-mirzakhani%2FMirzakhani_original.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fmathematics.stanford.edu%2Fpeople%2Fname%2Fmaryam-mirzakhani%2F&docid=XBbjQby4DV8PsM&tbnid=Umg01ivJj1HDJM%3A&vet=10ahUKEwjLx52YkI3VAhVBC8AKHRHiDKEQMwgjKAAwAA..i&w=2448&h=1624&hl=ro&bih=803&biw=1687&q=maryam%20mirzakhani&ved=0ahUKEwjLx52YkI3VAhVBC8AKHRHiDKEQMwgjKAAwAA&iact=mrc&uact=8