Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Apropiere Iran - Italia

Domnul Mohammad Javad Zarif, ministrul de externe al Republicii Islamice Iran, s-a întâlnit pe 19 noiembrie 2013 la Ministerul de Externe al Italiei cu doamna Emma Bonino. Referitor la această întâlnire, domnul Jahanbakhsh Mozaffari, ambasadorul iranian la Roma, a declarat: ”Prin poziția ei constructivă, Italia poate juca un rol influent la ajutarea eliminării sancțiunilor impuse Iranului. Noi aplaudăm orice sprijin din partea oficialilor italieni. Vedem în Italia o țară care a făcut pași importanți în direcția creșterii cooperării cu Iranul.” Ambasadorul iranian a numit ”ilegale și ilegitime” sancțiunile impuse Iranului spunând că țările europene au suferit pierderi economice datorită sancțiunilor căci ”Europa a fost mereu unul dintre partenerii comerciali importanți ai Iranului”.

 

Emma Bonino with Mohammad Javad Zarif Rome november 19 2013


Domnul Mozafarri a subliniat poziția importantă ocupată de Italia în politica externă a Iranului și a declarat că Teheranul și Roma asistă la noi tendințe în dezvoltarea relațiilor bilaterale: ”Italia este o țară foarte importantă în Uniunea Europeană și are o atitudine pozitivă legată de rezolvarea dosarului nuclear iranian și de criza din Siria. Din aceste motive Italia ocupă un loc important în politica externă a Iranului.” Domnia sa și-a exprimat speranța că relațiile dintre Italia și Iran se vor îmbunătăți și ca urmare a apropiatei vizite a doamnei Emma Bonino, ministra de externe a Italiei, la Teheran. Această vizită este stabilită pe 21 și 22 decembrie 2013, doamna Bonino se va întâlni cu înalți oficiali iranieni. Această vizită va fi prima a unui ministru de externe italian în Republica Islamică Iran din ultimii aproape 10 ani de zile. Fostul premier italian și ministru de externe Massimo D’Alema a vizitat Teheranul marțea trecută, domnia sa s-a întâlnit cu Mohammad Javad Zarif, ministrul de externe iranian și cu Ayatollahul Akbar Hashemi Rafsanjani, președintele Consiliului Oportunității Iranului, un organism important al acestei țări. 
La începutul anului 2012, sub presiunea Statelor Unite ale Americii, Uniunea Europeană a instituit un embargou asupra exporturilor petroliere și petrochimice iraniene, a interzis schimbul de metale prețioase, tranzacțiile cu Banca Centrală a Iranului și a blocat fondurile iraniene din Uniunea Europeană. Aceste măsuri au devenit efective la 1 iulie 2012. Sancțiunile au împiedicat firmele europene de asigurări să asigure și reasigure companiile iraniene. În anul 2011 Uniunea Europeană a blocat colaborarea cu peste 30 de firme aparținând Liniilor Maritime ale Republicii Islamice Iran (IRISL).
Între timp, presa italiană aplaudă vizita de mâine a doamnei Bonino la Teheran. Ediția de vineri 20 decembrie 2013 a ziarului electronic La Vocce are un amplu articol cu titlul ”Vizita doamnei Bonino la Teheran, relațiile dintre Iran și Italia nu au fost niciodată tăiate”, articol din care cităm: ”Relațiile vechi istorice, economice și culturale și punctele de vedere recente politice și diplomatice pregătesc vizita de mâine a doamnei Bonino la Teheran. Președintele parlamentului iranian, Ali Larijani și ambasadorul iranian la Roma în luna mai au încercat îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări, au încercat atragerea Italiei ca intermediar în rezolvarea dosarului nuclear iranian în ciuda opririi importurilor de petrol din această țară. Domnul președinte Hassan Rohani, în prima luare de cuvânt după victoria în alegerile prezidențiale, a declarat că Italia are o poziție cheie între țările Uniunii Europene. În ciuda faptului că embargoul petrolului din Iran a redus cu 60% nivelul importurilor italiene din Iran, Italia este totuși cel mai mare partener economic din Uniunea Europeană al Iranului.”
Italia a fost prima țară occidentală care a înțeles importanța alegerii noului președinte iranian Hassan Rohani, trimițând imediat la Teheran consilierul ministrului de externe al Italiei. Doamna Bonino a declarat că: ”Știm bine că reducerea sancțiunilor impuse Iranului va crea o competiție între țările occidentale pentru crearea de relații cât mai bune cu Republica Islamică Iran”.1
بر اساس برنامه اعلام شده وزیر امور خارجه ایتالیا شنبه پیش رو برای مذاکره با همتای ایرانی خود و دیگر مقامات بلندپایه جمهوری اسلامی وارد تهران خواهد شد.

__________________________________________________________________________________

Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului PressTV din 20 decembrie 2013. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/12/20/340968/iran-welcomes-italy-bids-to-ease-bans/
1 http://www.irna.com/fa/News/80960066/بین_الملل/روزنامه_ایتالیایی__رابطه_ایتالیا_و_ایران_هرگز_قطع_نشد