Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Negocieri nucleare la Geneva

Marți 15 octombrie 2013 la Geneva s-au desfășurat două runde de negocieri pe tema dosarului nuclear iranian între Iran și G5+1 (Marea Britanie, Franța, SUA, China, Rusia + Germania). Prima rundă a negocierilor a avut loc dimineață între ministrul iranian de externe, domnul Mohammad Javad Zarif și miniștrii de externe ai țărilor G5+1 conduși de doamna Catherine Ashton, ministra de externe a UE. Negocierile vor continua și miercuri 16 octombrie.

Iran - G5+1 

 

 
Întâlnirea de dimineață s-a desfășurat fără prezența presei, nu se știe exact ce s-a discutat în spatele ușilor închise. Știm numai că ministrul de externe iranian a prezentat propunerile Iranului, program cu titlul ”Închiderea crizelor inutile și deschiderea de noi orizonturi”. Se pare că este vorba de propunerea limitării programului nuclear iranian și de garantarea accesului inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la facilitățile nucleare din Iran. În timpul unei scurte pauze a întâlnirii, din sala de discuții a ieșit doamna Wendy Sherman, adjuncta purtătorului de cuvânt al departamentului american de stat și a declarat că Washingtonul salută o întălnire bilaterală cu echipa iraniană negociatoare la Geneva. După această rundă de negocieri, domnul Michael Mann, purtătorul de cuvânt al doamnei Ashton, a declarat presei că țările G5+1 capătă un sentiment de ”optimism rezervat” față de negocierile nucleare cu Iranul, adăugând ”Credem că acum este timpul pentru niște rezultate tangibile”.
A doua rundă a negocierilor a avut loc după amiază între doamna Wendy Sherman și domnul Abbas Araqchi, vice ministru pe probleme internaționale al ministrului de externe iranian. În cadrul acestei întâlniri, diplomatul iranian a prezentat detaliile propunerilor Iranului diplomaților americani dar nu și prese. Domnia sa a declarat că propunerile Iranului vor rămâne confidențiale până la sfârșitul negocierilor. Araqchi a descris discuțiile ca ”pozitive” adăugând că diplomații americani au salutat noile propuneri iraniene: ”Obiectivul nostru este garantarea dreptului țării noastre de a desfășura activități atomice pașnice, inclusiv îmbogățirea uraniului și de a asigura că natura acestor activități este pașnică”.
Discuțiile de ieri de la Geneva au adus și poziția suspicioasă a Franței, apelată puternic de lobby-ul israelian, care privește cu neîncredere sinceritatea propunerilor Iranului. Practic, Franța este mai apropiată de poziția premierului Netanyahu decât de poziția președintelui Obama. O sursă anonimă din ministerul afacerilor externe francez a declarat: ”Ni se spune că trebuie să răspundem pozitiv încrederii arătate de Teheran. Dar la ce să răspundem? O discuție telefonică dintre președinții Rohani și Obama nu este suficientă.”
اولين دور مذاكرات ايران با گروه موسوم به پنج بعلاوه يك ( شامل آمريكا، چين، روسيه، فرانسه، انگلستان و آلمان ) پس از انتخاب دكتر حسن روحاني به رياست جمهوري ايران از روز سه شنبه در ژنو برگزار شد.
 
________________________________________________________________

http://www.presstv.ir/detail/2013/10/15/329577/2nd-round-of-ntalks-ends-in-geneva/
http://www.france24.com/en/20131015-france-keeps-hard-line-before-iran-nuclear-talks
Sursă fotografie: http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13920723001395