Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Senatul SUA amână noi sancțiuni Iranului

Senator american a declarat că Senatul SUA nu va impune noi sancțiuni Iranului până la negocierile de luna aceasta de la Geneva.

US Senate building

Comitetul Bancar al Senatului SUA trebuia ca în luna septembrie să analizeze un nou pachet de sancțiuni impuse exporturilor petroliere și altor sectoare economice ale Iranului. Acest pachet de noi sancțiuni fusese deja aprobat în luna iulie de Camera Reprezentanților SUA.
Domnul Bob Corker, senator republican și lider al Comitetului Bancar și de Relații Externe al Senatului SUA, a declarat marți 1 octombrie 2013 Agenției Reuters că ideea amânării intenționate a noilor sancțiuni a fost propusă pentru a îmbunătăți atmosfera discuțiilor de la Geneva: ”Au fost unele discuții referitoare la ce ar fi cel mai bine să facem acum, în timpul negocierilor. Am hotărât să păstrăm valabile doar sancțiunile deja impuse”.
Între timp, consilieri senatoriali care urmăresc acest subiect au declarat că unii oficiali din administrația președintelui Obama au solicitat discret Congresului SUA să se abțină de la noi sancțiuni.
Luni 30 septembrie 2013 doamna Catherine Ashton, ministresa politicii externe a Uniunii Europene a solicitat Washingtonului să creeze o atmosferă cât mai bună pentru negocierile cu Iranul: ”Aș vrea să ajung la Geneva în cea mai bună atmosferă posibilă efectivă pentru aceste negocieri”. Domnia sa a subliniat nevoia încrederii în rezultate pozitive la aceste negocieri dintre Iran și membrii Grupului G5+1 (Marea Britanie, China, Rusia, Franța, Statele Unite ale Americii + Germania).
Iranul și G5+1 au disputat câteva runde de negocieri pe diferite teme, principalul subiect fiind programul nuclear al Teheranului. Ultima întâlnire a miniștrilor de externe ai Iranului și G5+1 s-a desfășurat pe 26 septembrie 2013 la New York în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Întâlnirea a fost condusă de doamna Ashton și s-a luat decizia continuării discuțiilor la Geneva pe 15 și 16 octombrie 2013.
Pe data de 27 septembrie 2013, tot la New York, a avut loc o discuție telefonică între președintele american Barack Obama și președintele iranian Hassan Rohani, primul contact direct dintre președinții celor două țări după Revoluția Islamică din Iran din 1979. În cadrul dicuției telefonice cei doi președinți au subliniat dorința politică a Teheranului și Washingtonului de a rezolva rapid problema dosarului nuclear iranian.
_________________________________________________________________

Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului Press TV din 2 octombrie 2013. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/10/02/327154/us-senate-puts-off-antiiran-sanctions/