Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Discursul președintelui Rohani la ONU

Președintele iranian Hassan Rohani, prezent la New York, aseară târziu s-a adresat Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Domnia sa a făcut o prezentare a activităților țării pe scena internațională a ultimilor ani, declarând că Republica Islamică Iran nu este o amenințare la adresa lumii, că Teheranul este gata pentru discuții transparente referitoare la programul energiei nucleare pe care îl dezvoltă.

Hassan Rohani la ONU


Delegații principalelor țări occidentale precum Italia, Franța, Germania și Marea Britanie au asistat la discursul președintelui iranian. Din partea SUA a asistat consilierul reprezentantului american la ONU. Cu câteva ore mai devreme, ministrul de externe iranian asistase la discursul președintelui american Barack Obama. Conform așteptărilor și procedurilor anterioare, odată cu începerea discursului președintelui iranian, delegația Israelului a părăsit sala.
În discursul său, președintele Rohani a spus că națiunea iraniană este gata de cooperare cu comunitatea internațională și toți actorii raționali ai scenei internaționale, cooperare bazată pe picior de egalitate și respect mutual. Rohani a solicitat președintelui american Barack Obama să respingă ”Interesele de scurtă durată ale grupurilor războinice de presiune” dacă dorește ”să gestioneze diferențele” avute cu Teheranul. Rohani a spus asistenței că Iranul nu deține ”Absolut nici o amenințare la adresa lumii”, este iubitor de pace și securitate în-o regiune scufundată în haos.
”Armele nucleare și alte arme de distrugere în masă nu au loc în doctrina de securitate și defensivă a Iranului, ele contrazic convingerile fundamentale religioase și etice ale noastre”, a continuat președintele iranian. Domnia sa a spus că programul de energie nucleară iranian a fost întotdeauna unul pașnic ”Asta a fost și va fi întotdeauna obiectivul Republicii Islamice Iran”. Președintele iranian a denunțat sancțiunile impuse Iranului datorită programului său de obținere a energiei nucleare, sancțiuni numite ”violente” spunând ”Impactul negativ nu este limitat numai la victimele cărora le sunt destinate sancțiunile”. Este ”o iluzie extrem de nerealistă să crezi că natura pașnică a programului nuclear al Iranului poate fi stabilită împiedicând acest program prem presiune ilegală” a adăugat Rohani, spunând că singura cale de rezolvare a situației nucleare este respectarea dreptului inalienabil al Iranului de a deține un program nuclear pașnic de către comunitatea internațională.
Președintele iranian a condamnat folosirea abordărilor militariste în gestionarea provocărilor globale, spunând că militarismul ”unor actori” și generalizarea valorilor occidentale aduc un pericol real asupra păcii lumii. Domnia sa a condamnat și atacurile avioanelor fără pilot asupra ”oamenilor inocenți”, spunând că acestea ar trebui oprite. Rohani a spus că pentru criza din Siria nu există o soluție militară și că folosirea forței va duce numai la exacerbarea crizei. Domnia sa a atenționat că marele pericol care planează asupra Orientului Mijlociu este ca arme chimice să cadă în mâinile extremiștilor și grupărilor teroriste. Președintele iranian a adăugat că nu există soluții violente pentru crizele din întreaga lume și a solicitat Organizației Națiunilor Unite să sponsorizeze un plan numit ”Lumea Împotriva Violenței și Extremismului”.
Discursul președintelui a durat 26 de minute și a avut loc la câteva ore după cel al președintelui american Barack Obama, care a spus Adunării Generale a ONU că Washingtonul preferă o soluție diplomatică în disputa cu Iranul, notând că poziția asupra situației nucleare a Iranului poate genera un dezgheț în relațiile dintre cele două țări.
Abia a terminat președintele iranian discursul de la New York, că premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat acest discurs ca ”cinic”. Domnia sa a dat o declarație în care spune că discursul a fost plin de ”ipocrizie”, declarând ”Este bine că delegația israeliană nu a fost prezentă în sală. Nu voi permite delegației israeliene să ia parte la relații publice cinice.” Domnia sa a calificat poziția Iranului ca o tragere de timp pentru continuarea pretinsului program nuclear de înarmare ”Asta este cu exactitate planul Iranului – vorbesc și trag de timp pentru a dezvolta capacitatea de a obține arme nucleare”. Domnia sa a spus că va discuta această chestiune la întâlnirea pe care o va avea cu președintele Barack Obama săptămâna viitoare.
حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی در سخنرانی خود در شصت و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اشاره به شرایط امروز جهان و مخاطرات موجود، به برخی بیم‌ها در برابر برخی امیدها و فرصت‌ها اشاره کرد و با تاکید بر لزوم توجه به دیدگاه‌های صلح‌طلبی گفت: عصر بازی‌های با حاصل جمع صفر پایان یافته است.

_________________________________________________________________

Discursul președintelui iranian poate fi ascultat în limba engleză la adresa: http://www.presstv.ir/detail/2013/09/24/325830/iran-ready-for-nuclear-talks-rouhani/

Surse articol:

http://www.presstv.ir/detail/2013/09/24/325830/iran-ready-for-nuclear-talks-rouhani/
http://www.presstv.ir/detail/2013/09/25/325838/rouhani-un-speech-irks-israeli-pm/

Sursă fotografie: http://www.isna.ir/fa/news/92070301505/رییس-جمهور-طرح-جهان-علیه-خشونت-و-افراطی-گری