Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Discuții Iran – IAEA la sfârșitul lunii septembrie

Domnul Ali Akbar Salehi, președintele Organizației Energiei Atomice a Iranului (AEOI), a declarat duminică 1 septembrie că o nouă rundă de discuții între Iran și Agenția Internațională a Energiei Atomice (IAEA) se va purta la Viena pe data de 27 septembrie. Salehi a declarat că discuțiile se vor concentra pe chestiunea ”studiilor presupuse”, studii referitoare la acuzațiile Occidentului cum că Iranul intenționează producerea de arme nucleare.

Sediul IAEA din Viena
Yukiya Amano, directorul general al IAEA, pe data de 27 iunie a declarat că agenția pe care o conduce va continua dialogul cu Iranul pe tema dosarului nuclear iranian: ”Vom continua dialogul cu Iranul cu scopul de a obține rezultate concrete”.
De anul trecut și până în prezent au fost purtate 10 runde de discuții pe tema dosarului nuclear iranian între Iran și IAEA. Ultima rundă de discuții s-a desfășurat la Viena pe 15 mai iar cea din 27 septembrie va purta numărul 11. Recent, Iranul l-a desemnat pe domnul Reza Najafi ca înlocuitor al lui Ali Asghar Soltanieh ca reprezentant al său la IAEA.
SUA, Israelul și unii aliați occidentali ai lor pretind în mod fals că Iranul urmărește obiective militare prin programul nuclear pe care îl desfășoară. Washingtonul și Uniunea Europeană au folosit aceste acuzații neîntemeiate pentru a impune sancțiuni ilegale Iranului. Teheranul a respins ferm acuzațiile legate de programul nuclear pe care îl desfășoară argumentând că este semnatar al Tratatului de Neproliferare (NPT) și membru în IEAE, având astfel dreptul de a folosi energia nucleară în scopuri pașnice.
Între timp IAEA a întreprins numeroase inspecții la facilitățile nucleare iraniene dar nu s-au găsit dovezi care să demonstreze că programul nuclear iranian s-ar fi abătut spre scopuri militare.
‌علی‌اکبر صالحی معاون رییس‌جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی در جمع خبرنگاران در حاشیه جلسه هیات دولت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مذاکرات ایران و آژانس چه زمانی از سر گرفته می‌شود،‌گفت: مذاکرات ایران و آژانس در مورد مطالعات ادعایی در پنجم مهرماه در وین برگزار می‌شود.
_________________________________________________________________

Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului Press tv. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/09/01/321621/iraniaea-talks-set-for-late-september/