Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Iranul se opune atacării Siriei

Domnul Mohammad Javad Zarif, ministru de externe al Republicii Islamice Iran, a atenționat asupra gravelor consecințe ale unei intervenții militare străine în Siria.

Mohammad Javad Zarif
Vineri 30 august 2013 diplomatul iranian a purtat discuții telefonice separate cu Michael Spindelegger și Rui Manuel Parente Chancerelle de Machete, miniștrii de externe ai Austriei și Portugaliei. În aceste discuții diplomatul iranian a condamnat ferm folosirea armelor chimice, a criticat intențiile unor țări de a declanșa un nou război în Orientul Mijlociu și și-a exprimat îngrijorarea față de repercusiunile oricărei acțiuni militare străine în Siria. Ministrul iranian de externe a subliniat că este necesară respectarea legilor internaționale iar Organizația Națiunilor Unite și comunitatea internațională trebuie să depună eforturi pentru a rezolva criza siriană printr-o soluție politică.
Vineri de dimineață Zarif a discutat problema siriană cu miniștrii de externe ai Franței, Italiei, Spaniei, Greciei, Elveției, Belgiei, Algeriei, Azerbaijanului, Iordaniei și Kuweitului. Diplomatul iranian a solicitat inspectorilor ONU să continue investigațiile asupra atacului cu arme chimice de lângă capitala siriană, atac care a dus la uciderea a sute de persoane.
Pe data de 21 august militanții care acționează în Siria și trupele de opoziție sprijinite din afara țării au acuzat guvernul sirian de atacuri cu arme chimice în cartierele mărginașe Ain Tarma, Zamalka și Jobar. S-a afirmat că în aceste atacuri au fost uciși 1300 de oameni. Un număr de țări occidentale (printre care Statele Unite, Franța și Marea Britanie) au adoptat rapid o retorică războinică împotriva regimului sirian deși acest regim a respins acuzația folosirii de arme chimice.
Ultimele zile au adus speculații legate de un posibil atac militar extern asupra Siriei. Statele Unite a declarat că este gata să între prindă atacuri cu rachete de croazieră asupra Siriei, atacuri declanșate de pe patru distrugătoare din Marea Mediterană. Planul acesta de atac așteaptă semnătura președintelui american Barack Obama.
Alte țări ale lumii (printre care Iranul, Rusia și China) au atenționat împotriva intervenției militare străine în Siria. Siria este sfâșiată de lupte interne din anul 2011.

_________________________________________________________________

Articol și fotografie preluate de pe pagina de internet a Canalului Press TV. Sursă: http://www.presstv.ir/detail/2013/08/30/321318/zarif-voices-concern-over-attack-on-syria/