Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

60 de ani de la intervenția americană și britanică din 1953

Parlamentarii iranieni au criticat intervenția ”rușinoasă și inumană” americană și britanică din Iran care a dus la înlăturarea primului ministru Mohammad Mosadeq din vara anului 1953.

Countercoup K Roosevelt
Luni 19 august 2013 Comitetul Drepturilor Omului din Parlamentul Iranului a eliberat o declarație marcând comemorarea a 60 de ani de la lovitura de stat din 1953: ”Astăzi știe toată lumea că mâinile americane și britanice însetate de petrolul iranian au orchestrat lovitura de stat, sub masca promovării democrației și libertății. A fost înlătural un guvern ales democratic de poporul iranian.”
Parlamentarii iranieni au criticat și intervenția britanică în Iran din 1921 care a înscenat lovitura de stat și a dus la instaurarea dinastiei Pahlavi în Iran începând cu anul 1925. Dezamăgiți de dinastia Qajară din Iran, britanicii l-au pus pe tronul Iranului pe dictatorul Reza Pahlavi în februarie 1921, au oferit muniție trupelor lui, provizii și suport financiar pentru a cuceri capitala Teheran.
Mosadeq a jucat un rol major în mișcarea Iranului din 1951 care a dus la naționalizarea petrolului iranian. Atunci această industrie era controlată de Compania Petrolieră Anglo-Iranian (AIOC), deținută de Marea Britanie, care apoi și-a luat numele BP. În 1953 serviciul secret britanic MI6 și Agenția de Informații Centrală a SUA (CIA) au organizat o lovitură de stat înlăturând guvernul legal iranian al lui Mosadeq. A fost reinstaurat și sprijinit regimul împăratului Mohammad Reza Pahlavi, regim devenit din ce în ce mai brutal până la dispariția lui din 1979.
Tot luni, dar ceva mai devreme, CIA a publicat un document care recunoaște rolul jucat în lovitura de stat din 1953. Este pentru prima dată, la 60 de ani de la eveniment, când Statele Unite ale Americii recunoaște oficial intervenția din 1953. ”Lovitura militară care l-a răsturnat pe Mosadeq și guvernul Frontului Național s-a desfășurat sub conducerea CIA ca un act de politică externe a SUA” arată documentul publicat de Arhiva Națională de Securitate.
Arătând intervențiile prezente ale SUA și Marii Britanii în afacerile interne ale Egiptului, Bahreinului, Siriei și Afganistanului, precum și sprijinul oferit regimului israelian, parlamentarii iranieni au declarat că Washingtonul și Londra duc aceleași politici vechi imperialiste deși și-au schimbat modul de abordare.
Lovitura de stat din 1953 este unul dintre cele mai flagrante gesturi de intervenție în afacerile interne ale altei țări. Este o pată de rușine pe obrazul SUA și unul dintre motivele tensiunilor dintre SUA și Iran, tensiuni care nu s-au terminat până astăzi. Directorul Operațiunii Ajax, operațiunea CIA care a răsturnat regimul legal al premierului Mosadeq a fost Kermit Roosevelt Jr., nepot al președintelui american Theodore Roosevelt. La 26 de ani de la operațiune, Kermit a scris o carte în care descrie în detaliu operațiunea pe care a conduso și care a regizat lovitura de stat. Cartea are titlul ”Countercoup: The Struggle for the Control of Iran”, a fost publicată de editura McGraw-Hill în 1979. Am citit cartea în urmă cu ani de zile, de la Biblioteca Universității din București și o recomand celor care cred în discursul democratic al SUA.

_________________________________________________________________
Sursă articol: http://www.presstv.ir/detail/2013/08/19/319459/mps-rap-1953-us-ukled-coup-in-iran/
Sursă fotografie: http://www.goodreads.com/book/show/763578.Countercoup