Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

3 iulie este zi de doliu pentru iranieni

Astăzi este 3 iulie 2013 este ziua în care iranienii țin doliu și comemorează victimele Zborului Iran Air 655 din 3 iulie 1988.

Iran Air Flight 655 victims
Zborul Iran Air 655 lega capitala Teheran de Dubai, cu escală în portul iranian Bandar Abbas. Pe data de 3 iulie 1988 zborul a fost efectuat de un aparat Airbus A300 pilotat de căpitanul iranian Mohsen Rezaian. Aparatul s-a ridicat de pe aeroportul din Bandar Abbas la ora locală 10:17, cu o întârziere de 27 de minute și avea 28 de minute de zburat până la destinație în Emiratele Arabe Unite. După decolare, avionul s-a încadrat pe coridorul aerian comercial Amber 59, o linie directă între Bandar Abbas și Dubai.
În aceeași dimineață căpitanul american William C. Roger comanda nava militară americană USS Vincennes care intra în Golful Persic și trecuse de Strâmtoarea Hormuz. Nava militară americană se afla în apele teritoriale ale Iranului când a ”confundat” aparatul Airbus A300 cu un aparat de luptă iranian F-14 Tomcat. Este greu de imaginat cum a putut o navă militară americană cu radare atât de performante ca USS Vincennes să confunde, din apropiere, un imens Airbus A300 cu un F-14 Tomcat. Avionul de luptă este de 20 de ori mai mic ca dimensiuni și ar fi trebuit să fie în coborâre (pe când aparatul se afla în ascensiune) dacă ar fi urmărit să atace nava americană.
Nava americană a lansat două rachete SM-2MR care au lovit și distrus avionul iranian. Au murit toți cei 290 de oameni aflați la bord, 274 de pasageri și 16 membri ai echipajului. Guvernul american a justificat ”incidentul” prin gradul de presiune psihică la care fusese supus echipajul navei americane de luptă. Guvernul SUA nu și-a cerut niciodată scuze și nu a recunoscut eroarea comisă. Statul iranian a clasificat doborârea Zborului Iran Air 655 ca un act ”intenționat și ilegal”, o ”sălbăticie”.
Capitanul american Roger a rămas la comanda vasului de luptă USS Vincennes până la 27 mai 1989. Anul următor el a primit de la președintele George H. W. Bush medalia ”Legiunea de Onoare” pentru merite excepționale la comanda lui USS Vincennes. Anual, Iranul comemorează pe 3 iulie victimele Zborului Iran Air 655.
_______________________________________________________________  

Sursă articol: http://en.wikipedia.org/wiki/Iran_Air_Flight_655
În imagine sunt fotografiile victimelor Zborului Iran Air 655. Sursă fotografie: http://en.nasimonline.ir/archives/3473