Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Muzică tradiţională iraniană la Filarmonica Piteşti

 

Împreună cu Excelenţa Sa Dl. Dr. Morteza Aboutalebi, ambasador al Republicii Islamice Iran la Bucureşti, vă invităm luni 18 martie 2019 de la ora 18 la concert de muzică tradiţională iraniană la Filarmonica Piteşti. Concertul, organizat cu prilejul Anului Nou Iranian, va fi susţinut de ansamblul Avaye Baran; intrarea este liberă.  

Citeşte mai departe: Muzică tradiţională iraniană la Filarmonica Piteşti

Universitatea din Piteşti – Universitatea Tarbiat Modares

Între 9 şi 15 septembrie 2018 Prof. univ. dr. Alizadeh, decan al facultăţii de Ştiinţe din Universitatea Tarbiat Modares şi Prof. univ. dr. Malekfar, şeful secţiei Relaţii Internaţionale din Facultatea de Ştiinţe a Universităţii Tarbiat Modares au fost oaspeţi Erasmus+ ai Universităţii din Piteşti. Această vizită îşi propune cunoaşterea reciprocă a conducerilor şi capacităţilor educaţionale din cele două instituţii pentru a colabora în diferite domenii ştiinţifice. 

Citeşte mai departe: Universitatea din Piteşti – Universitatea Tarbiat Modares

Pe parcursul vizitei am fost permanent alături de delegaţia iraniană în calitate de traducător, interpret, promotor cultural şi iniţiator al colaborării între aceste universităţi. Am fost astfel martorul seriozităţii conducerii Universităţii din Piteşti şi am cunoscut de aproape capacităţile educaţionale şi ştiinţifice ale Facultăţii de Ştiinţe. La rândul lor, profesorii iranieni au prezentat Universitatea Tarbiat Modares şi în detaliu Facultatea de Ştiinţe, pe care o conduc. În urma discuţiilor avute s-a ajuns la concluzia că acest prim pas poate duce la o colaborare eficientă între cele două instituţii. În mod constant am încurajat partea română să folosească prezenţa profesorilor iranieni la Piteşti.

De multă vreme activez pentru a ajunge la o colaborare între aceste universităţi, dar lucrurile au început să se mişte abia după venirea la conducerea Universităţii din Piteşti a echipei conduse de domnul rector Chirleşan. Cunoscător al Universităţii Tarbiat Modares, unde mi-am obţinut masteratul şi doctoratul în Istoria Islamului între 2004 şi 2012, am ştiut să ajung la conducerea instituţiei şi să facilitez această vizită.

Consider că ajungând să se cunoască cele două instituţii au numai de câştigat. Universitatea Tarbiat Modares (locul 5 în Iran şi locul 875 mondial)  este singura universitate iraniană care oferă numai studii de masterat şi doctorat, este "Şcoala Profesorilor Universitari" cum se traducele numele din persană, preferând să accentueze cercetarea şi apoi educaţia. Universitatea din Piteşti (locul 23 în România şi locul 3591 mondial)  străluceşte în două domenii, construcţia de maşini şi fizică nucleară, oferind toate studiile universitare. Partea iraniană poate ridica nivelul ştiinţific al părţii române; partea română poate lărgi orizontul ştiinţific al părţii iraniene.

Eu îmi reafirm dorinţa de colaborare a celor două instituţii şi o voi sprijini cu tot ce pot. Al dumneavoastră, dr. Mihai Cernătescu.

În fotografie, din partea dreaptă:

Conf. univ. dr. Adrian Sămărescu, prorector al Universităţii din Piteşti

Prof. univ. dr. Rasoul Malekfar, şeful secţiei Relaţii Internaţionale din Facultatea de Ştiinţe a Universităţii Tarbiat Modares

Conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleşan, rector al Universităţii din Piteşti

Prof. univ. dr. Naader Alizadeh, decan al facultăţii de Ştiinţe din Universitatea Tarbiat Modares

Conf. univ. dr. Mihai Cernătescu, promotor al relaţiilor culturale între România şi Iran.

Oaspeţi la Ambasada Iranului la Bucureşti

Joi 16 ianuarie 2018 am avut plăcerea să fim oaspeţi la Ambasada Republicii Islamice Iran la Bucureşti. Este al treilea an consecutin de când, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, Excelenţa Sa Dl Hamid Moayyer Ambasador al Iranului la Bucureşti ne-a invitat să fim oaspeţi la Serbarea Cursanţilor de Limbă Persană din România. 

Citeşte mai departe: Oaspeţi la Ambasada Iranului la Bucureşti

Au participat: Excelenţa Sa Dl Ambasador, domnul consilier Hagialian, doamna Dumitrescu, domnul profesor Gorji cu parte dintre studenţii domniei sale de la Universitatea din Bucureşti, subsemnatul Mihai Cernătescu şi o parte dintre cursanţii mei de la Biblioteca Judeţeană Argeş şi de la Cursul de Persană de la Organizaţia Oriensdin Bucureşti. 

Seara a început cu un cuvânt de bun venit şi o prezentare a limbii persane şi a ultimelor evenimente din viaţa iranienilor de către gazda noastră Domnul Ambasador. Având în vedere că unii dintre cursanţi sunt la clase de începători, am tradus eu mesajul gazdei noastre în limba română. Fiecare dintre cursanţi a spus apoi câteva cuvinte de prezentare personală în limba persană iar domnişoara Sara Esterabadeyan ne-a recitat superb din memorie câteva gazelui din opera poetului persan Hafez. Domnul Ambasador a avut bunăvoinţa să răspundă întrebărilor cursanţilor, vorbind şi despre relaţiile economice şi politice dintre Republica Islamică Iran şi România.

Am mâncat împreună mâncare tradiţională iraniană gătită superb de domnul Alamati şi seara s-a încheiat cu discuţii, întrebări şi răspunsuri. Am petrecut împreună o seară frumoasă, oferind cursanţilor de la limba persană din România posibilitatea să arunce o privire spre cultura persană dar şi să se cunoască între ei. Felicit Ambasada Republicii Islamice Iran la Bucureşti pentru organizarea evenimentului şi mulţumesc pentru frumoasele cadouri, artizanat iranian, cu care toţi oaspeţii au plecat acasă.

 

Muzică tradițională iraniană la Pitești

Cu ocazia Anului Nou Iranian (21 martie, echinocțiul de primăvară) și bunăvoința Ambasadei Republicii Islamice la București, vă invit la concert de muzică tradițională iraniană. Vineri 23 martie de la ora 19.30, mulţumită sprijinului domnului manager Jean Dumitraşcu) la Filarmonica Pitești vor concerta ansamblurile Keyhan și Shanazie. Pentru 10 lei / biletul de intrare veți avea parte de o seara magică: alţi interpreţi, alte instrumente, alte ritmuri, alte versuri, alte poveşti. 

Citeşte mai departe: Muzică tradițională iraniană la Pitești

Un concert de muzică tradițională iraniană în România este ceva foarte rar, pentru Pitești este o premieră. Efortul dumneavoastră va fi răsplătit cu prisosință iar eu vă încurajez din suflet să veniţi. 

Cu stimă,

Dr. Mihai Cernătescu.

Geniul matematicii Maryam Mirzakhani a murit

Sâmbătă 15 iulie 2017 s-a stins din viaţă Maryam Mirzakhani, geniu iranian al matematicii. Maryam s-a născut în Teheran pe 3 mai 1977 şi în copilărie a fost pasionată de literatură, nu de matematică. "Visam să devin scriitoare" a declarat în 2008 într-un interviu pentru Clay Mathematics Istitute (CMI). "Până în ultimul an de şcoală nu am crezut că voi studia matematica" a spus Maryam.

Citeşte mai departe: Geniul matematicii Maryam Mirzakhani a murit

Fratele ei a îndemnato spre ştiinţele exacte. Obişnuia ca atunci când venea de la şcoală să îi povestească despre ce învăţase el. El i-a spus şi povestea matematicianului german Carl Friedrich Gauss care şi-a arătat încă din copilărie valoarea matematică când a demonstrat în câteva secunde cum se adună toate numerele de la 1 la 100 (răspunsul este 5050 şi mişcarea isteaţă este să te uiţi cu atenţie la perechile care depăşesc 101.) "A fost pentru prima dată când m-am bucurat de o soluţie frumoasă, deşi nu am găsito eu", a spus Maryam.

Sămânţa curiozităţii a început să crească ajutată şi de directoarea şcolii ei, o femeie foarte hotărâtă şi devotată scopului de a demonstra fetelor că au aceleaşi oportunităţi ca şi băieţii. Aşa au venit rezultatele în matematică şi adolescenta Maryam a câştigat medalii de aur la olimpiadele internaţionale de matematică în 1994 şi 1995. La prima, la Hong Kong a ratat un singur punct şi a câştigat medalia de aur. La a doua olimpiadă, la Toronto a obţinut un scor perfect şi a câştigat două medalii de aur. A fost prima iraniancă care a obţinut medalie de aur la olimpiada internaţională de matematică.

Licenţa a obţinuto de la Universitatea Sharif din Teheran în 1999, o universitate iraniană de excelenţă, unde a descoperit că matematica îi plece din ce în ce mai mult. Doctoratul în matematică l-a obţinut în 2004 la Universitatea Harvard din SUA unde a lucrat îndrumată de profesorul Curtis McMullen, câştigător al Medaliei Fields. Maryam a fost fascinată de felul în care McMullen făcea matematica atât de simplă şi elegantă. Tot din 2004 a început să predea la Universitatea Princeton şi a devenit cercetător la Clay Mathematics Institute.

Maryam Mirzakhani a lucrat în principal la structuri geometrice ale suprafeţelor şi deformaţiile lor, folosind atât algebra cât şi geometria. Şi-a adus contribuţii valoroase la studiul Suprafeţelor Riemann iar la începutul activităţii a descoperit o formulă pentru aflarea volumului. A continuat dovedind printr-o altă metodă că formula descoperită de Edward Witten şi Maxim Kontsevich pentru intersecţia numerelor a fost corectă. Cea mai mare atenţie a acordato Dinamicii Teichmuller a modulilor în spaţiu. Maryam a obţinut gradul de profesor în matematică la 31 de ani în 2008 când preda la Universitatea Stanford. Anul următor a obţinut Blumenthal Award de la American Mathematical Society iar în 2013 a obţinut Ruth Lyttle Satter Prize în matematică de la American Mathematical Society. În 2014 a primit Clay Research Award de la Claz Mathematics Institute.

Mirzakhani a obţinut Medalia Fields în 2014 pentru "contribuţia impresionantă adusă dinamicii şi geometriei Suprafeţelor Riemann şi a modulilor în spaţiu". Premiul i-a fost înmânat la Seoul la Congresul Internaţional de Matematică pe 13 august 2014. Premiul este în valoare de 8000 de lire sterline şi se acordă cercetătorilor talentaţi cu vârsta sub 40 de ani la fiecare patru ani de zile de către Internaţional Mathematical Union. Între 2 şi 4 câştigători sunt anunţaţi de fiecare dată pentru acest premiu, în fond este vorba de Premiul Nobel în matematică iar Mirzakhani este prima femeie care a obţinut vreodată acest premiu. Din 1936 până în prezent 55 de cercetători au obţinut Medalia Fields, Mirzakhani a obţinut premiul la 37 de ani.

Legat de dorinţa ei de a găsi noi demonstraţii în matematică, Marzam a declarat " Este ca şi cum ai rătăci printr-o junglă, folosind toată cunoaşterea pe care o deţii în căutarea unui drum de ieşire, căutând căi noi şi cu ceva noroc găsind calea de ieşire". Modestia personală şi rezultatele profesionale i-au adus respectul matematicienilor şi au făcut să fie îndrăgită de iranieni. Preşedintele Hassan Rouhani a felicitato pe 14 august 2014 pentru câştigarea Medaliei Fields: "Vă felicit pentru câştigarea celui mai important premiu în matematică. Astăzi iranienii sunt mândri că prima femeie care a câştigat vreodată acest premiu este iraniancă. Cel mai competent trebuie să stea pe cea mai înaltă poziţie şi să primească cel mai mult respect. Indiferent unde trăiesc acum, iranienii sunt crescuţi din pământul nostru iranian, iar eu ca reprezentant al naţiunii iraniene vă felicit pentru eforturile ştiinţifice făcute. Sper ca viaţa să vă fie mereu plină de fericire şi succes."

Dar Maryam încă din 2013 a fost diagnosticată suferind de cancer la sân. După patru ani, cancerul s-a extins la măduva coloanei vertebrale şi a decedat sâmbătă 15 iulie 2017. Au rămas în urmă soţul Jan Vondrak şi fetiţa Anahita. Această viaţa frumoasă dar scurtă mă duce cu gândul la vorba aceea care spune că "O lumânare cu cât arde mai puternic cu atât se va stinge mai repede".

Articol inspirat din următoarele surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Maryam_Mirzakhani#cite_ref-mmcv2_1-3

http://www.presstv.ir/Detail/2017/07/13/528317/Iran-mathematician-Maryam-Mirzakhani

http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13930523000321

https://www.theguardian.com/science/2014/aug/13/fields-medal-mathematics-prize-woman-maryam-mirzakhani

https://www.google.ro/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fmathematics.stanford.edu%2Fwp-content%2Fuploads%2Fconnections-images%2Fmaryam-mirzakhani%2FMirzakhani_original.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fmathematics.stanford.edu%2Fpeople%2Fname%2Fmaryam-mirzakhani%2F&docid=XBbjQby4DV8PsM&tbnid=Umg01ivJj1HDJM%3A&vet=10ahUKEwjLx52YkI3VAhVBC8AKHRHiDKEQMwgjKAAwAA..i&w=2448&h=1624&hl=ro&bih=803&biw=1687&q=maryam%20mirzakhani&ved=0ahUKEwjLx52YkI3VAhVBC8AKHRHiDKEQMwgjKAAwAA&iact=mrc&uact=8