Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Tocmeala iraniană

Secole de-a rândul Drumul Mătăsii a trecut prin Iran dinspre Orientul Îndepărtat spre vest și în sens invers. Iranienii au dezvoltat un talent deosebit pentru comerț, talent care s-a păstrat și în zilele noastre. Scrierea prețului pe produse sau afișarea prețului în magazin este recentă în Iran. Chiar în această situație se întâlnește extrem de frecvent tocmeala sau negocierea. În limba persană se cheamă ”ciune zadan” adică ”a da din bărbie”, a negocia, a te tocmi și cred eu că este cel mai dezvoltat ”sport” din Iran.

Vanzator ambulat in Iran
Dacă ajungeți ca turiști în Iran, trebuie să știți că nu veți fi păcăliți, dimpotrivă, veți fi ajutați și primiți cu căldură. Iranienii sunt oameni corecți, cu frică de Dumnezeu și nu vă vor înșela. În fond, nu aduce nici o satisfacție să răpui un adversar slab. Niciodată nu am auzit de vreun turist să fie înșelat în Iran.
Dacă veți negocia proiecte sau afaceri cu iranieni să nu vă așteptați la un lucru ușor. Sunt foarte buni. Nu încercați să păcăliți căci și dacă veți reuși se va întâmpla o singură dată. Veți pierde prietenia persoanei sau firmei cu pricina, adică o colaborare care poate fi de durată. Să nu fiți păcăliți, pentru că pierdeți respectul acelor oameni. Ambele părți trebuie să câștige pentru a reuși o afacere și a se prelungi colaborarea.
Între iranieni însă este altă poveste, se joacă la un alt nivel. O bună negociere, care duce la prețul corect, este o cinste pentru ambele părți participante și este foarte probabil ca acel client să devină unul permanent, căci are încredere în adversar. Cu cât prețul produsului este mai mare, cu atât tocmeala pentru vinderea și cumpărarea lui va fi mai importantă pentru că face o diferență semnificativă în buzunar. Dacă o parte este păcălită, ea și-a pierdut respectul celeilați părți. Tocmeala poate lua aspecte teatrale, o parte se jură de bune intenții, de sinceritatea argumentelor aduse. Cealaltă parte va face același lucru, încercând să depășească adversarul, să atingă sentimentul uman și să convingă.
Am asistam de multe ori la tocmeli și negocieri între profesioniști. Frumusețea fiecărei reprezentații o fac actorii și prestația lor. Când se întâlnesc doi adversari de calibru este o plăcere să stai și să asculți, să descoperi creativitatea lor. Este foarte interesant cum folosesc iranienii în tocmeli tot ce se poate folosi. Este un întreg arsenal: principiul religios șiit de a face bine și a combate nedreptatea; dragostea imensă pe care o au pentru sfinții lor religioși; exemple din experiența personală; sublinierea specificațiilor tehnice ale produsului; evenimentele politice mai îndepărtate sau mai recente; proverbe și fabule pe care le aduc în discuție. Totul cu un singur țel: obținerea unui preț mai bun și prestigiului învingătorului.

________________________________________________________________

Fotografie făcută de Karda Zoltan în noiembrie 2010.