Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Perla Eufratului

Importanța strategică a eliberării orașului Deir ez-Zor în această perioadă, este dată nu numai depoziția sa geografică și de bogatele resurse naturale, ci și de rolul pe care îl joacă în împiedicarea celor mai recente uneltiri americano-sioniste din regiune.

Syria flag

Deir ez-Zor este cel mai mare oraș din estul Siriei, situat pe coasta Eufratului, și în apropierea granițelor cu Irak, la 450 km nord-est de Damasc și 320 km sud-est de Alep.

Acest oraș este capitala provinciei Deir ez-Zor, și este alcătuit din 14 cartiere întinse pe 36 de kilometri pătrați, cu o populație de aproximativ 540 de mii de persoane, fiind cel de-al șaselea cel mai mare oraș din Siria.

Deir ez-Zor este cel mai dezvoltat oraș sirian de pe coasta Eufratului, pe care sirienii o numesc "Loloat al-Forat" (Perla Eufratului). Și, din moment ce râul Eufrat curge în vecinătatea acestui oraș, câmpiile de o parte și de alta a râului au căpătat o frumusețe deosebită, iar orașul a fost mereu asemuit unei perle care împodobește pieptul Eufratului.

Locuitorii din Deir ez-Zor au conviețuit unii cu ceilalți fără probleme majore, încă din vremuri îndepărtate, în oraș găsindu-se zeci de moschei, patru biserici și zeci de pietre funerare ale celor mai respectate personalități ale orașului.

Cel mai important monument funerar din acest oraș este Mormântul lui Sheikh Mohammad Saeh, care este respectat de adepții tuturor religiilor și ramurilor religioase, mormântul său se află pe strada "Sittah ella Robo’u" (în traducere, șase fără un sfert), în centrul orașului Deir ez-Zor.

Provincia Deir ez-Zor din estul Siriei are o suprafață de peste 33.000 de kilometri pătrați, și este cea de-a doua cea mai mare provincie din Siria după Homs, reprezentând aproape 18% din suprafața totală a țării. Această provincie, împreună cu provinciile Homs, Raqqa și Hasakah din Siria, se învecinează cu provinciile Nineveh și Anbar din Irak.

Provincia are o structură socială tribală, populația fiind de peste 1,2 milioane de persoane de origine arabă, kurdă și armeană, majoritatea aparținând arabilor.

În trecut, cea mai mare parte a populației din această provincie era nomadă, majoritatea acestora stabilindu-se, în timp, într-un loc; cu toate acestea, există încă în această provincie triburi care locuiesc în zone deșertice și care se ocupă cu creșterea animalelor, și care sunt înrudite cu triburi și nomazi din Irak.

Economia provinciei se bazează, în cea mai mare parte, pe agricultură și zootehnie, abia apoi pe industrie. Principalele produse agricole ale provinciei, datorate cursului râului Eufrat prin provincie, sunt: bumbac, grâu, orz, sfeclă de zahăr, porumb și susan. Locuitorii provinciei se ocupă și cu creșterea animalelor. Din aceste motive, provincia Deir ez-Zor  a jucat un rol important în satisfacerea nevoilor altor provincii siriene.

Industria petrolieră, manufacturieră, de țesături, fabricile de zahăr, artizanatul, în special cel din cupru, pielea naturală, etc., sunt o parte dintre celelalte activități în care sunt implicați locuitorii din această provincie.

Provincia Deir ez-Zor, cu cele cinci câmpuri petroliere ale sale - al-Amir, al-Thaim, al-Thanak, al-Ward și al-Jafara - precum și cu cele trei stații de pompare, are un rol important în alimentarea cu energie a Siriei.

Orașul Deir ez-Zor este situat în partea de sud a drumului Eufratului, care pornește de la Raqqa și ajunge în Irak, după ce trece de Deir ez-Zor. Orașul este, de asemenea, conectat la cea mai lungă cale ferată siriană care trece prin Hasakah, Raqqa și Alep, și ajunge la Latakia.

Aeroportul Deir ez-Zor este un aeroport multifuncțional, militar și de pasageri, care îi deservește și pe locuitorii acestui oraș. Aeroportul are o suprafață de 22 de kilometri pătrați, și o pistă de 3000 de metri lungime și 45 de metri lățime, zborurile plecând de aici către alte orașe siriene și către câteva țări arabe.

***Începutul tulburărilor

Protestele din Deir ez-Zor au atins punctul culminant în data de 22 iulie 2011, și au devenit deosebit de violente.

Odată cu desfășurarea de proteste în diferite părți ale Siriei, s-au format nenumărate grupări armate și teroriste, iar Deir ez-Zor s-a transformat în arena acestor grupări care includeau Armata Liberă, Jabhat al-Nusra și Ahrar al-Sham, care se luptau cu forțele guvernamentale.

***Asediul asupra orașului Deir oz-Zor

La sfârșitul anului 2013, teroriștii au pus stăpânire pe jumătate din orașul Deir ez-Zor și pe o mare parte a provinciei Deir ez-Zor. Dar în aprilie 2014, printr-un atac masiv, Daesh a alungat teroriștii sirieni din zona Deir ez-Zor, iar în data de 13 iulie 2014 au înconjurat complet orașul și au pus stăpânire pe 95% din provincia Deir ez-Zor.

După intrarea în Deir ez-Zor, grupările teroriste Ahrar al-Sham și Jabhat al-Nusra au părăsit clădirile pe care le foloseau drept centre de comandă, iar gruparea teroristă takfiri Daesh a intrat în oraș dinspre podul al-Siyassa.

Deir ez-Zor a fost al doilea mare centru al provinciei, după Raqqa, în care a pătruns Daesh.

După ce Daesh a pus stăpânire pe o bună parte a Deir ez-Zor, forțele Armatei, care fuseseră înconjurate într-o mică parte din provincie, au început să-și întărească pozițiile.

***Asediul asupra aeroportului

În data de 5 ianuarie 2015, gruparea teroristă takfiri Daesh a tăiat complet alimentarea cu electricitate și comunicațiile telefonice din cartierele aflate sub controlul dominate Armatei din orașul Deir ez-Zor.

În luna mai 2015, Armata siriană a reușit să recucerească unele zone din Deir ez-Zor, însă a subliniat, totuși, că o mare parte a orașului se află încă în mâinile grupării teroriste.

Pe 16 ianuarie 2016, Daesh a atacat în mod violent cartierele al-Baghiliya și Ayyash, ucigând peste 300 de cetățeni, militari și civili.

La mijlocul lunii martie 2016, Armata siriană a putut să elibereze câmpul petrolier al-Tayyem din vestul aeroportului Deir ez-Zor de sub dominația Daesh, dar l-a pierdut din nou la începutul lunii iunie.

Confruntările au continuat zilnic în această zonă, iar Daesh încerca să captureze și zonele aflate sub controlul Armatei siriene.

Pe 17 semptembrie 2016, luptătorii americani au atacat pozițiile Armatei siriene în munții al-Tharda și în împrejurimile aeroportului militar Deir ez-Zor.

În acest atac al SUA, au fost uciși 62 de militari sirieni și alți zeci de militari au fost răniți, iar după acest atac aerian, gruparea teroristă Daesh a atacat pozițiile Armatei siriene și le-a ocupat.

La mijlocul lunii ianuarie 2017, gruparea teroristă takfiri Daesh, în urma unui atac care a durat două zile, a reușit să despartă aeroportul și cartierele al-Tahtouh și Harabish de alte părți ale orașului Deir ez-Zor.

În a doua jumătate a lunii iunie 2017, Armata siriană a intrat, pentru prima dată în ultimii cinci ani, în provincia Deir ez-Zor, această înaintare realizându-se dinspre sud-est, din zona de delimitare a provinciei Homs.

Aceste trupe ajunseseră deja la frontierele irakiene, dinspre nord-estul punctului de trecere a frontierei al-Tanf, pentru a bloca căile de acces ale grupărilor teroriste susținute de SUA din zona al-Tanf către Deir ez-Zor.

În timp ce toți experții așteptau continuarea înaintării spre al-Bukamal, apoi al-Mayadin și până la Deir ez-Zor, Armata siriană și forțele de rezistență au încercuit gruparea teroristă Daesh și  mii de kilometri din zonele estice ale provinciilor Homs și Hama, progresând rapid pe axa conflictelor dinspre nord-estul Palmyrei spre granițele provinciei Deir ez-Zor.

Și de această dată, Armata siriană și forțele de rezistență, cu o tactică calculată, au început să avanseze rapid de la sud-est de Raqqa spre Deir ez-Zor și, prin extinderea frontului, au anihilat o parte din puterea grupării teroriste takfiri Daesh.

***Sfârșitul asediului

La 5 septembrie 2017, odată cu prima intrare a rezistențe siriene și a Armatei siriene în sediul Brigăzii 137 din partea de vest a orașului Deir ez-Zor, asediul de trei ani al orașului a luat sfârșit.

Odată cu sosirea acestor forțe, dominația asupra cartierelor vestice și nord-vestice ale Deir ez-Zor, precum al-Rashdiyah, și sediul Brigăzii 137, a luat sfârșit.

Sâmbătă, 9 septembrie 2017, după curățarea zonelor dintre cartierele vestice și aeroportul Deir ez-Zor, cartierele al-Tahtouh și Harabish au fost, de asemenea, eliberate de sub controlul grupării teroriste Daesh.

Trebuie remarcat faptul că această victorie rapidă și strategică este atât de mare încât a declanșat vaste reacții interne și externe.

După sfârșitul asediului asupra orașului Deir ez-Zor, Președintele sirian a mulțumit printr-un mesaj Ayatollahului Khamenei, liderul suprem al Republicii Islamice Iran, pentru sprijinul acordat poporului și guvernului sirian.

Bashar al-Assad a descris această victorie ca o realizare strategică și un pas măreț în lupta împotriva terorismului.

Comandamentul general al Armatei și forțelor armate siriene au anunțat, de asemenea, într-un comunicat, că ruperea blocadei asupra orașului Deir ez-Zor este o realizare majoră și o evoluție strategică în războiul împotriva terorismului.

Comandamentul general al Armatei și forțelor armate siriene a adăugat: „Această realizare majoră este o evoluție strategică a războiului împotriva terorismului, care arată forța și hotărârea Armatei și a aliaților săi de a pune capăt complotului terorist din Siria și de a dezintegra planurile de împărțire și divizare ale susținătorilor terorismului".

Deși victoria Armatei siriene și înlăturarea blocadei de trei ani asupra orașului Deir ez-Zor, este o realizare extraordinară și de necrezut pentru gruparea teroristă Daesh și pentru susținătorii săi, nu ar trebui să se limiteze doar aici.

Se pot observa foarte bine semnele acestei surprize și mărturisirile care apar în declarațiile oficialilor americani, după cum spune fostul ambasador  al acestei țări în Siria: „America a pierdut în războiul din Siria și în fața Hezbollah, iar axa rezistenței este cea victorioasă în acest război.”

Robert Ford a mai spus: „Noi am făcut o greșeală și nu am putut nici măcar  anticipa planurile Rusiei și Iranului.”

Din punctul de vedere al Statelor Unite și al susținătorilor săi, regiunile de est ale Siriei, care sunt preponderent deșertice, nu au fost o prioritate pentru guvern în etapele de restabilire a securității, iar pe de altă parte, teroriștii și susținătorii acestora nu bănuiau că Armata siriană va lua în considerare prea curând desfășurarea de operațiuni în aceste regiuni.

După ce SUA și regimul sionist au luat cunoștință de noua hartă a Armatei siriene, au acordat mai multă atenție acestor regiuni, deoarece inițial nu se așteptau ca Armata siriană să opereze în această zonă și în altele mult mai îndepărtate.

Scăderea tensiunilor în anumite regiuni, în ciuda problemelor care ar putea apărea în viitor pentru guvernul sirian și pentru reinstaurarea securității, au reprezentat o oportunitate de a ghida puterea Armatei și a forțelor de rezistență spre zonele dominate de Daesh.

În prima jumătate a lunii mai 2017, Statele Unite, Marea Britanie și Iordania au creat o garnizoană în zona al-Tanf, la granițele Siriei, iar Iordania și Irak au început să adune forțe și să antreneze opoziția siriană.

Scopul acestor forțe a fost să se deplaseze de-a lungul granițelor Irakului, de la sud spre nord, și să creeze o centură în zona granițelor Irakului către Provincia Hasakah.

Armata siriană și forțele de rezistență, înțelegând acest obiectiv al SUA, și miscându-se rapid din nord-estul punctului de trecere al frontierei din al-Tanf, au ajuns în data de 10 august 2017, la granița cu Irak și au blocat calea de avansare a teroriștilor susținuți de SUA spre al-Bukamal, apoi Al-Mayadin și până la Deir ez-Zor.

Bineînțeles, Statele Unite au bombardat de câteva ori centrele de comandă și convoaiele militare pentru a opri Armata siriană și forțele de rezistență, iar după bombardamentul din 7 august 2017, Rusia a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate pentru a investiga agresiunea SUA.

În același timp, trupele Armatei siriene au intrat în provincia Deir ez-Zor din sud-estul provinciei Raqqa.

După blocarea rutei spre nord a terorișilor susținuți de SUA, Statele Unite i-au transferat pe teroriști și echipamentul lor, împreună cu  200 de soldați americani, în nord-estul Siriei, cu scopul de a se deplasa de la nord la sud, din provincia Deir ez-Zor către al-Shaddadi, în sudul provinciei Hasakah. 

Armata siriană a reușit să ajungă la Deir ez-Zor după curățarea unor zone întinse, de la Badia, din provinciile Hama și Homs, punând capăt asediului.

Dar acest lucru nu este singurul scop al Armatei siriene; scopul Armatei și al rezistenței este de a împiedica cea mai recentă conspirație a Statelor Unite și a teroriștilor pe care îi sprijină, care privesc regiunea estică a țării.

Terorismul încă există în Siria, și chiar cu dispariția Daesh, Siria este foarte departe de a reveni la situația anterioară.

***Importanța sfârșitului asediului asupra orașului

După înfrângerea grupării teroriste Daesh înIrak și în provincia siriană Raqqa, care era considerată un fel de capitală a grupării, Deir ez-Zor era cea mai mare bază a Daesh rămasă în zonă, iar curățarea acestuia este ultimul cui bătut în coșciugul grupării teroriste.

După cum a declarat și dl. Faisal al-Maqdad, Secretarul de stat al Ministerului de Externe al Siriei, în cadrul unui dialog cu canalul al-Mayadeen, înfrângerea blocadei asupra orașului Deir ez-Zor a fost ultima bătălie majoră din Siria, iar bătăliile ulterioare sunt minore.

Granițele estice ale Siriei cu Irakul au fost de o deosebita importanță pentru această țară în perioadele de dinainte și de după înfrângerea teroriștilor, controlul guvernului asupra acestor frontiere putând împiedica, pe de o parte, intrarea teroriștilor în țară și, pe de altă parte, asigurând o cale sigură pentru primirea ajutoarelor axei de rezistență și pentru sprijirea Armatei în lupta împotriva terorismului.

În prezent, singura graniță terestră utilizabilă a Siriei este granița comună cu Libanul, iar economia siriană are nevoie urgentă de căi terestre pentru intrarea bunurilor și serviciilor necesare, dar și pentru furnizarea propriilor produse. Sub acest aspect,controlul asupra frontierelor comune cu Irakul, ca unul dintre elementele axei de rezistență, poate determina un salt major în economia siriană.

Dar cel mai important lucru în curățarea regiunilor estice ale Siriei, este înfrângerea comploturilor de divizare a țării.

La începutul lunii septembrie, gruparea nou formată a „Consiliului Militar al Deir ez-Zor”, care este o filială a Forțelor democratice siriene (kurzii), susținută de luptătorii Coaliție americane, au desfășurat operațiuni pe două axe spre orașul Deir ez-Zor, spre regiunile de est și spre frontiera comună a acestei provincii cu Irakul.

Prima axă operațională a acestor forțe este cea din nord-vestul provinciei Deir ez-Zor, care a fost lăsată în seama grupării al-Bakara.  La începutul lunii septembrie, cei aproximativ 300 de membri ai acestei grupări s-au despărțit de forțele de elită pregătite de Statele Unite și Marea Britanie, și s-au alăturat Consiliul militar din Deir ez-Zor, sub comanda lui Yasser al-Dohlah.

Centrul cunoscut sub denumirea de Observatorul pentru Drepturile Omului în Siria, afiliat Opoziției, a declarat că aceste forțe au reușit să obțină controlul doar asupra unui sat, după ce gruparea teroristă Daesh a provocat explozii, în calea forțelor, cu vehicule capcană.

Cea de-a doua axă operațională a acestor forțe este în zona al-Shahdadi din provincia sudică Hasakah, iar scopul formării acesteia este avansarea spre sud și blocarea avansului Armatei siriene și al forțelor de rezistență către granițele Irakului, precum și împiedicarea obținerii controlului asupra acestei zone.

Aceste forțe vor încerca să împiedice Armata siriană să pătrundă în estul Eufratului, trecând pe coasta de est a Eufratului și mutându-se spre sud.

În ultima perioadă, a crescut numărul avertismentelorprivind acțiunile ulterioare ale SUA în Siria.

Faisal al-Maqdad, Secretarul de stat al Ministerului de Externe al Siriei, în cadrul dialogului cu canalul al-Mayadeen, a declarat: „Este mai bine ca Statele Unite să părăsească singure Siria, altfel îi vom trata ca pe un inamic ocupant”.

Faisal al-Maqdad a adăugat: „Prezența oricărei forțe străine pe teritoriul Siriei este inacceptabilă, iar Statele Unite sunt inamici ai Siriei.”

El a mai declarat: „Oricine vrea să lupte împotriva terorismului trebuie să se coordoneze cu Armata siriană.”

Ministrul rus al Afacerilor Externe a declarat, de asemenea, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său iordanian, că „Prezența trupelor străine pe teritoriul sirian și lipsa coordonării cu guvernul acestei țări este o încălcare a dreptului internațional și a suveranității naționale a Siriei.”

Lavrov a adăugat: „Trupele americane de pe teritoriul Siriei sunt niște oaspeți nedoriți, care au intrat fără permisiune.”

Hasan al-Hassan, expert în probleme militare și strategice privind Siria, a spus, la rândul său, într-un interviu cu IRNA: „Înfrângerea blocadei orașului Deir ez-Zor nu reprezintă sfârșitul acțiunilor care trebuie întreprinse.”

El a adăugat: „Deși ne apropiem de sfârșitul terorismului pe teritoriul Siriei, însă scena câmpului de bătălie este încă pregătită să se schimbe, deoarece axa de rezistență a dovedit că este capabilă să perturbe jocurile americane și sioniste, iar în viitor este, de asemenea, posibil să împiedice pe orice cale executarea altor conspirații.

Parlamentul sirian Muhammad Khair Akam crede, de asemenea, că o nouă inițiativă kurdă sprijinită SUA în estul Eufratului este doar o încercare de extindere a zonelor de dominație, pentru ca, în viitor, să aibă un mijloc de a exercita presiuni asupra guvernului și a poporului sirian.

În cazul în care teroriștii sprijiniți de SUA vor dori să împiedice trecerea Armatei siriene și a forțelor de rezistență către partea de est a Eufratului, zonele estice ale Siriei precum și zonele de graniță cu Irakul se vor putea transforma într-un nou centru al conflictelor în perioada următoare.

Articolul aparţine IRNA, Agenţia oficială de Ştiri a Republicii Islamice Iran.