Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Ce cred iranienii despre SUA?

Dis de dimineață mi-a atras atenția un scurt articol cu titlul ”Ce cred iranienii despre americani? Interviurile spontane arată adevărata relație între cetățenii celor două țări”. Articolul, apărut în ziarul Adevărul de luni 25 noiembrie 2013, conține un filmulețul de trei minute preluat de pe Youtube și realizat de Reza Seyed pentru CNN la Teheran.1
Articolul este prost de tot, autoarea Bianca Andrieș face greșeli grave, din neștiință mai degrabă decât din rea intenție. Să acuzi guvernul iranian de retorici agresive și de sponsorizări teroriste este o aberație mare cât biroul de lucru al doamnei Andrieș. Retoricile agresive ale guvernului președintelui Ahmadinejad veneau ca urmarea a sancțiunilor impuse unilateral Iranului, doamnă Andrieș. Este vorba de sacțiuni impuse Iranului pentru o vină (cum că ar căuta înarmarea atomică prin programul nuclear pe care îl dezvoltă) nedemonstrată nici după inspecții repetate ale specialiștilor Agenției Internaționale a Energiei Atomice în Iran. Vedeți doamna Andrieș, politica de apărare a Iranului se bazează pe sistemul descurajării adversarului, de asta avea președintele Ahmadinejad retorici agresive. Afirmația ”sponsorizări teroriste” este o aberație pură. Până astăzi 26 noiembrie 2013 nu există nici o dovadă clară care să implice statul iranian în vreo acțiune teroristă.

 

USA and Iran flags

 
Dacă am înțeles eu bine, domnia sa vrea prin acest articolaș să facă o diferență între organismele de conducere ale Iranului și poporul iranian: guvernul este dur și anti-american în timp ce oamenii simpli sunt prieteni ai poporului american.
Doamna Bianca Andrieș a găsit pe Youtube sau pe CNN filmulețul și pus de un articol. Exemplus clasic al presei românești, care traduce din engleză fără să judece informația, presă de traducere. Este inacceptabil să îl numești pe Ayatollahul Khamenei ”Lider Spiritual Suprem” al Iranului. În Iran și în Irak sunt lideri religioși mult mai respectați decât Ayatollahul Khamenei, dar ei nu au putere politică. Tocmai puterea politică pe care o deține îl face pe Liderul Suprem ”suprem”, el deține cea mai mare putere politică în Iran după Revoluția Islamică din 1979, Ayatollahul Khomeni fondând Republica Islamică Iran. Asta arată că doamna Andrieș nu cunoaște sistemul de funcționare al statului iranian și îmi permit să îi amintesc că Ayatollahul Khamenei este ”Lider Suprem”, conduce o instituție care este de fapt un arbitru al vieții politice, sociale și religioase a țării. Conceptul de ”Velayat-e faqih” teoretizat de Ayatollahul Sheikh Fazlollah Nouri și Ayatollahul Modares și pus în practică de Ayatollahul Khomeini tocmai asta aduce Iranului: o instituție religioasă ca arbitru al întregii țări. Este vorba de marea revoluție șiită, de aducerea religiei în fruntea statului, de amestecul direct al religiei în politică. Pur și simplu clerul șiit renunță să joace numai rolul religios, rol pe care l-a jucat până în secolul XX.
Din articolaș se înțelege că Ayatollahul Khamenei ar fi ”radical”. Nimic mai fals. Nici Gărzile Revoluției nu sunt radicale, sunt pur și simplu în subordinea Liderului Suprem. Ayatollahul Khamenei l-a temperat pe fostul președinte Ahmadinejad, l-a susținut pe președintele Rohani în negocierile cu Occidentul pe marginea dosarului nuclear și a salutat semnarea acordului de duminică 24 noiembrie de la Geneva. Și-a îndeplinit fișa postului, aceea de arbitru și nu de jucător al scenei politice iraniene.
Filmulețul reporterului CNN Reza Seyed spune multe prin imagini nu numai prin opiniile iranienilor intervievați. Locația aleasă este extrem de importantă: Piața Tajrish din nordul Teheranului, puctul final al Străzii Vali Asr, aorta politică a capitalei Teheran. Am recunoscut cupola și minaretul moscheii Emamzadeh Saleh, din partea sudică a Pieței Tajrish, din prima secundă. Imaginile fetei care privește prin vitrină sunt filmate în bazarul dintre Emamzadeh Saleh și Piața Tajrish. Tot filmulețul este făcut în aceeași locație. Este centrul nordului Teheranului, o zonă cu oameni mai educați și mai prosperi financiar.
Legat de părerile iranienilor intervievați nu am nimic de spus. Poporul iranian este cult și prietenos. Iranul a devenit cel mai dezvoltat stat cultural, economic și științific al Orientului Mijlociu, chiar în ciuda embargoului dur impus de statele occidentale. Dar poporul iranian este și mândru, este urmașul imperiului persan și atacat fiind (mai ales nejustificat, ca în cazul dosarului nuclear) devine încăpățânat și dur. Moștenirea culturală imensă pe care au primito de la înaintași îi obligă pe iranieni să nu pericliteze printr-un război această moștenire, ci să o apere. De asta întreabă doamna în vârstă cu eșarfă verde: ”Când am început noi un război?”. Cum să bănuim Iranul de planuri belicoase, mai ales cu armament atomic, când această țară nu a declanșat nici un conflict în perioada contemporană a istoriei? Iranul ar avea numai de pierdut dintr-un conflict și de asta cred în sinceritatea poporului iranian și a liderilor lui când spun că nu vor declanșa vreun război.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 http://adevarul.ro/international/in-lume/iran-interviu-1_5293873cc7b855ff563a38c2/index.html