Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Discuții fructuoase Iran – G5+1 la ONU

Miniștrii de externe ai țărilor membre în Consiliul de Securitate ONU (Marea Britanie, China, Franța, Rusia, Statele Unite ale Americii) plus Germania s-au întâlnit ieri 26 septembrie în cadrul Adunării Generale a ONU cu ministrul de externe iranian. Delegația G+1 a fost condusă de doamna Catherine Ashton, ministra de externe a Uniunii Europene. Discuțiile s-a axat pe dosarul nuclear al Iranului, părțile convenind pentru continuarea dialogului luna viitoare la Geneva.
Discutii fructuoase Iran - G5+1 la ONU

După terminarea rundei de negocieri, doamna Ashton a apreciat discuția ”atât de deschisă” a ministrului iranian de externe și a declarat: ”Întâlnirea a fost substanțială cu o atmosferă bună, energică. Am analizat cum vom continua aceste discuții într-un timp ambițios pentru a face progrese rapide. Am convenit să ne întâlnim la Geneva pe 15 și 16 octombrie pentru a continua negocierile, pentru a merge mai departe pe baza discuțiilor de astăzi și a continua încrezător acest proces. Vrem să alocăm timpul de la Geneva pentru a aborda detaliile practice. Sunt încrezătoare în succesele pe care le vom avea, dar toți trebuie să știm că trebuie să fim foarte practici.” Domnia sa a continuat spunând că, legat de continuarea discuțiilor, Iranul putea răspunde propunerii G5+1 sau putea propune altă dată.
Domnul William Hague, ministru de externe al Marii Britanii, a declarat după întâlnire: ”Tonul și spiritul întâlnirii au fost foarte bune. Observăm o mare îmbunătățire față de tonul și spiritul discuțiilor anterioare, eu personal îi mulțumesc domnului ministru Zarif pentru asta.”

După întâlnirea de ieri domnul John Kerry a declarat emisiunii ”60 Minutes” a Canalului CBS News: ”SUA nu va ridica sancțiunile până când nu va fi clar că procesul este verificabil, limpede și transparent. Oricum noi știm exact ce va face Iranul cu programul său atomic”. Domnia sa a continuat spunând că sancțiunile ar putea fi ușurate dacp Iranul va coopera cu agențiile internaționale care monitorizează programul său atomic.1

Iranul și Grupul 5+1 au mai avut câteva runde de negocieri pe o seamă de probleme, principala fiind programul nuclear al Teheranului. Ultima rundă de discuții s-a desfășurat în aprilie la Almaty în Kazakhstan.
Statele Unite ale Americii, Israelul și unii aliați occidentali ai lor acuză în mod repetat Iranul că ar urmări scopuri militare prin programul nuclear pe care îl dezvoltă. Această acuzație nefondată a fost folosită ca pretext pentru impunerea de sancțiuni economice și financiare Iranului. Iranul a respins acuzațiile, argumentând că este semnatar al Acordului de Neproliferare (NPT) și membru al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (IAEA), având astfel dreptul de a folosi tehnologia nucleară în scopuri pașnice. IAEA a întreprins numeroase inspecții la facilitățile nucleare din Iran dau nu s-a găsit nici o dovadă care să arate că programul nuclear iranian a fost îndreptat spre scopuri militare.
Președintele iranian Hassa Rohani, care și-a început mandatul la 4 august 2013, a cerut la 6 august ”discuții serioase cu partea străină” pe marginea programului nuclear iranian. Domnia sa a promis că Republica Islamică Iran monitorizează atent măsurile luate de SUA și va răspunde promt mișcărilor ”practice și constructive” dictate de la Washington. Președintele iranian a declarat că este gata să susțină discuții cu orice țară din lume pe baza intereselor Republicii Islamice Iran.
دور جديد گفت‌وگوهاي ايران و گروه ۱+۵ با حضور «وزيران خارجه» هفت كشور ايران، آمريكا، روسيه، فرانسه، انگليس، آلمان و چين عصرپنجشنبه به وقت محلي به ميزباني نيويورك برگزار و توافق شد كه دور بعدي مذاكرات در روزهاي ۲۳ و ۲۴ مهرماه جاري در ژنو برگزار شود.
_________________________________________________________________

Sursă articol: http://www.presstv.ir/detail/2013/09/27/326234/iran-p51-hold-substantial-talks-at-un/
Sursă fotografie: http://www.irna.com/html/1392/13920705/80833973.htm

1 http://www.presstv.ir/detail/2013/09/27/326268/us-may-ease-iran-sanctions-in-months/