Logo Cosmin.jpg

invata limba persana la biblioteca judeteana arges

Invata limba persana GRATUIT!

VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners
VTEM Banners

Lacul Urumieh moare

Experții de mediu iranieni afirmă că dacă nu se iau măsuri ferme în acest sens, până la sfârșitul verii viitoare, partea sudică a Lacului Urumieh se va usca.

Lacul Urumieh

Una dintre marile probleme de mediu cu care se confruntă în ultimii ani Republica Islamică Iran este uscarea Lacului Urumieh. Am mai scris despre această situație din Iran și despre frumosul Lac Urumieh, unul dintre simbolurile culturii persane. Astăzi de dimineață, când răsfoiam presa persană, a găsit un articol de specialitate referitor la Lacul Urumieh. Articolul este pur și simplu îngrijorător, concluziile specialiștilor iranieni fiind că jumătatea sudică a lacului va dispărea până la sfârșitul verii viitoare.
Având în vedere sensibilitatea acestui subiect, așa cum era de așteptat, toți candidații la alegerile predizențiale din vara acestui an au abordat chestiunea uscării Lacului Urumieh. Câștigătorul alegerilor, actualul președinte Hassan Rohani, pe timpul campaniei electorale a promis în mod ferm salvarea lacului. Campania a trecut, au trecut și alegerile, iar de salvarea lacului nu se mai aude nimic. În presa iraniană s-au discutat o serie de scenarii, care mai de care mai impresionante: devierea cursului râului Aras; aducerea apei necesare din Marea Caspică; .... În final, de o lună de zile de când noua administrație de la Teheran ți-a preluat mandatul, nu se mai aude nimic. Oricum ar fi, toate aceste proiecte bombastice sunt sortite eșecului datorită costurilor enorme, efectelor generate de devierea unui râu de graniță și distrugerea ecosistemelor existente prin devierea unei cantități atât de mari de apă.
Cum spunea și articolul îngrijorător de dimineață, singura soluție viabilă pentru salvarea Lacului Urumieh este gestionarea corectă a surselor de apă din regiune, nu aducerea apei de la sute de kilometri. Ar fi suficient măcar pentru supraviețuirea lacului. Agricultura intensivă în apropierea lacului (cu irigațiile pe care le presupune) și consumul de apă al zonelor industriale adiacente lipsesc lacul de apa necesară supraviețuirii. Este exemplul standard al acțiunii societății umane nepăsătoare față de distrugerea ireparabilă a naturii, exemplu pe care îl vedem atât de des oriunde ne aruncăm ochii. Mai grav este că regiunea de nord vest a Iranului adiacentă Lacului Urumieh se află printre cele mai dezvoltate din punct de vedere agricol și industrial din Iran și din Orientul Mijlociu. Nu este o zonă săracă. Atât statul iranian (prin instituțiile sale) cât și simplii agricultori își pot permite o admiministrare a apei solului și subsolului mult mai prietenoasă cu mediul natural. Oare dacă statul iranian ar acorda subvenții agriculturii și industriei din regiunea lacului pentru a scădea cantitatea apei folosite de oameni, nu ar ajunge mai multă apă în lac?
Oricare ar fi soluția, ea trebuie să vină cât mai repede și să salveze Lacul Urumieh de uscare. Dacă nu, întreaga zonă se va transforma într-un deșert sărat, milioane de oameni vor fi siliți să părăsească regiunea. Va fi prea târziu atunci să se mai întrebe oamenii de ce s-a ajuns atât de departe, cât au câștigat din agricultură și industrie, iar efectele vor fi ireversibile.
_________________________________________________________________ 
http://www.iranul.ro/index.php/analiza/140-supravietuieste-lacul-urumieh
http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=106434&Serv=2&SGr=25
Sursă fotografie: http://www.chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=106434&Serv=2&SGr=25